Notícia

La importància dels bous a les Terres de l'Ebre

Divendres 20 de març, Horta de Sant Joan acollirà la presentació de Canemàs 17 i de l'estudi 'Que no ens toquin els bous!'

Patrimoni Immaterial
Durant el 2018 es van celebrar 439 correbous a les Terres de l'Ebre
Durant el 2018 es van celebrar 439 correbous a les Terres de l'Ebre

El volum 17 de la revista Canemàs, que inclou l’article Els bous a les Terres de l’Ebre, i l’estudi Que no ens toquin els bous!, elaborat pel Grup d’Investigació de Religió, Ritual i Poder (GIRRPO) de l’Institut Català d’Antropologia. Els continguts de la doble presentació que se celebrarà a Horta de Sant Joan, divendres 20 de març (19.30) al Casal Municipal (Avinguda de Catalunya, 13), serviran per a debatre sobre el caràcter patrimonial de les festes dels bous a les comarques ebrenques.

L’acte, organitzat per l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre (APCTTE) i l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, comptarà amb les intervencions de Joan-Ramon Gordo (director de publicacions de l’ENS) i els membres de l’equip de recerca del GIRRPO, liderat pel doctor Manuel Delgado. 

L’esmentat article Els bous a les Terres de l’Ebre, firmat per l’APCTTE, ofereix un repàs dels antecedents històrics de la tradició, fa una relació de les diferents expressions festives que se celebren actualment, i també realitza una breu reflexió sobre la importància que tenen aquestes en la vida associativa de l’Ebre. De fet, aquest darrer aspecte és el principal objecte d’estudi de l’estudi Que no ens toquin els bous! Els investigadors del GIRRPO (Delgado, Romina Martínez, Sarai Martín, Joan Gómez i Josep Roca) conclouen com, a través de la reivindicació dels bous, es canalitza un sentiment d’orgull identitari per part d’una població, la del sud de Catalunya, que sovint se sent menystinguda o menyspreada. En aquest context s’ha de contextualitzar la demanda per tal que la festa sigui inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat segons la UNESCO.

La presentació, introduïda per Santi Albiol i Rosa Maria Provencio, presidents de l'APCTTE i l'ENS respectivament, es clourà amb un refrigeri gentilesa de la penya taurina "L'Asquella". 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article