Notícia

Les festes de sant Josep Oriol celebren els seus 25 anys al carrer

Una exposició, un llibre i una xerrada recorden la recuperació de les festes del barri del Pi de Barcelona

Aplecs i festes
Del 21 al 29 de març el barri del Pi celebra les festes de Sant Josep Oriol.
Del 21 al 29 de març el barri del Pi celebra les festes de Sant Josep Oriol. | Associació d'Amics dels Gegants del Pi

El coronavirus ha agafat el protagonisme també a les festes de sant Oriol de Barcelona, que enguany celebren els 25 anys de la seva recuperació. El primer cap de setmana de les festes, el 21 i 22 de març, ha quedat anul·lat com a mesura de prevenció. De moment, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi mantenen les festes del 27 al 29 de març amb mesures extraordinàries. El Retaule s'aplaça i l'Ofici es manté el dia 23. 

Les primeres festes de sant Josep Oriol –que es van celebrar al menys fins al 1956– es feien a la basílica del Pi i eren bàsicament de caire religiós, consistien en cants, oficis, concerts i, alguna vegada, processons. Després de molts anys abandonades, l’any 1995 l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i els comerciants i veïns van voler recuperar aquella celebració, però portant-la al carrer i convertint-la en una festa “des del barri i per al barri”. Així, va sorgir el model actual, amb tot un conjunt d’actes, com la Passejada dels Oriols, els Atracaments d’en Perot o Bestieses, que l’han convertit en una de les festes populars i singulars de Barcelona.

Per celebrar els 25 anys de la seva recuperació, la Casa dels Entremesos acull una exposició (oberta fins al 3 de maig) que recorre en una dotzena de plafons la història de les festes: ho fa acte per acte, des del pregó inicial fins a la Cercavila de festa major que tanca les celebracions, passant per la Passejada dels Oriols, la Remembrança del miracle de les monedes o l’Emmulassa’t!

Un dels elements destacats és la mostra és l’estudi històric que s’ha fet. Això ha permès descobrir que les festes en honor del sant ja se celebren des de l’any 1806 i 1807 i ha tret a la llum també el primer document que se’n conserva, un cartell que data de l’any 1834, que es conservava a l‘arxiu de la parròquia del Pi.

Paral·lelament a la mostra, aquests quart de segle d’història també s’ha volgut recollir en un llibre, que es presentarà el dia del pregó. Amb el títol Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular, repassarà l’estructura de les festes en una primera part i en un segon apartat presentarà un catàleg amb tots els convidats que han participat a les festes, amb unes tres-centes parelles de gegants i peces de bestiari.

Per completar aquesta celebració, dijous 26 la Casa dels Entremesos acollirà la xerrada ‘Recuperant la festa major’, on veïns i comerciants participaran explicant com han viscut al llarg d’aquests anys la festa des de dins.

Aquestes activitats són les principals novetats en l’ampli programa de festes, que omplirà els carrers i places del barri del Pi amb cercaviles, música, dansa, gegants, castellers, bestiari, falcons, etc. Consulteu totes les activitats en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article