Notícia

L'Auditori de Barcelona i la Banda Municipal impulsen el Primer Curs de Direcció per a Banda, que se celebrarà el proper mes de juliol

El curs es durà a terme entre el 13 i el 17 de juliol i comptarà amb la direcció de José Rafael Pascual-Vilaplana, titular de la Banda Municipal de Barcelona

Societats musicals
José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona i director del Curs de Direcció, compta amb una trajectòria que avala la seva excel·lència en la direcció, així com en la composició.
José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona i director del Curs de Direcció, compta amb una trajectòria que avala la seva excel·lència en la direcció, així com en la composició.

La Banda Municipal es posarà a disposició dels alumnes per treballar durant el curs i a més la dirigiran al concert de cloenda.

L’Auditori i la Banda Municipal de Barcelona organitzen, amb la col·laboració de la Federació Catalana de Societats Musicals, el Primer Curs de Direcció per a Banda de L’Auditori. Dirigit per José Rafael Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona, el curs es desenvoluparà entre el 13 i el 17 de juliol. Per inscriure's al curs, cal enviar un correu a l'adreça cursdirecciobandes2020@gmail.com

Amb aquesta formació L’Auditori i la Banda volen contribuir a l’enriquiment de talents dintre del món de la direcció bandística a través d’una formació teòrica i pràctica. Els alumnes treballaran el repertori amb la Banda Municipal de Barcelona i veuran aspectes com l'estudi de la gestualitat, l'anàlisi i tècnica d'estudi de partitures, la planificació d'assajos, el repte dels directors d'aconseguir l'afinació, així com aspectes tan necessaris tenint en compte la realitat de les bandes de música com ara la programació en una banda amateur, la motivació i evolució de les formacions.

L’experiència en cursos similars que ha tingut José Rafael Pascual-Vilaplana han dut al director titular de la Banda a imaginar un curs que permetrà que els directors de banda aprofundeixin en els aspectes tècnics de la seva figura i obtinguin una visió de context de les bandes de música, tant des del punt de vista del repertori original per aquesta formació com des de l’òptica de la seva singularitat com a grup orquestral.

El darrer dia del curs, el divendres 17 de juliol, es dedicarà a la preparació del concert de cloenda, on els alumnes de la modalitat actius dirigiran la Banda Municipal de Barcelona amb les peces que han treballat durant la setmana. El concert es realitzarà a la Sala 2 Oriol Martorell de L'Auditori de Barcelona i serà d’accés gratuït.

 

Dues modalitats d'inscripció

Per tal de fer el Primer Curs de Direcció de Banda a L’Auditori el més obert possible, s’acceptaran un màxim de 10 alumnes actius i també es permetrà que assisteixin alumnes oients, que podran formar part de les classes teòriques i pràctiques com a espectadors. Les classes es desenvoluparan durant el matí i la tarda.

 

José Rafael Pascual-Vilaplana, un director consolidat

José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Municipal de Barcelona i director del Curs de Direcció, compta amb una trajectòria que avala la seva excel·lència en la direcció, així com en la composició. Nascut a Muro (Alacant), ha estudiat Direcció de Banda a Holanda amb mestres com Jan Cober i Eugene Corporon; Direcció d'Orquestra a Viena, amb figures com Karl Österreicher, Yuji Yuhasa i Hans Graf.

Ha dirigit la Banda Municipal de Buenos Aires, la Banda Nacional Juvenil d'Holanda, La Banda Nacional de Cuba, les bandes municipals d'Alacant, Castelló, Madrid, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife, entre d'altres. Des del 2018 és director titular de la Banda Municipal de Barcelona. A més és director de l'Orquestra de Vents “Filharmonia”; i principal director convidat de la banda Simfònica Portuguesa d'Oporto.

És professor de direcció de banda a l'E.C.M Vall d'Albaida, i del ISEB a Trento (Itàlia). Ha rebut diversos premis de composició, entre els quals destaca el Primer Premi Baton of Honour del 1r Concurs Europeu de Joves Directors de la EBBA a Birmingham (Anglaterra) o el Premi Euterpe de Composició de Música per a la Festa i el Premi Euterpe de Direcció de Banda, atorgats per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

 

La Banda Municipal de Barcelona, una institució amb més de 130 anys d’història

La Banda Municipal de Barcelona és una de les agrupacions musicals més antigues de Barcelona. Creada el 1886 per l’Ajuntament de Barcelona, des del 2007 és resident a L’Auditori, on ofereix una temporada estable de concerts. Desenvolupa projectes amb la col·laboració d'artistes i formacions d'àmbit nacional i internacional. A partir de setembre de 2018, comença una nova etapa amb José R. Pascual-Vilaplana com a director titular.

L'any 2016 la Banda va fer 130 anys durant els quals s'ha mantingut fidel als objectius que van motivar la seva creació, apropant la música dels grans compositors a la ciutadania, oferint actuacions de gran qualitat. A més, ha sabut adaptar-se a nous reptes apostant per la difusió del repertori actual per a banda, encarregant estrenes a compositors catalans o col·laborant amb artistes heterogenis.

Avui dia, la nostra Banda Municipal de Barcelona és una agrupació compromesa amb la societat que l’envolta, partícip del seu temps i protagonista activa de l’escena instrumental barcelonina.

Els interessats en conèixer més sobre el Primer Curs de Direcció de banda a L'Auditori, del 13 al 17 de juliol del 2020, poden escriure a cursdirecciobandes2020@gmail.com

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article