Notícia

El ball de gitanes envaiex el Vallès

Les properes actuacions seran a Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès i Canovelles

Patrimoni Immaterial
La temporada del ball de gitanes al Vallès s'allargarà fins al 27 de juny
La temporada del ball de gitanes al Vallès s'allargarà fins al 27 de juny

És temporada de ball de gitanes. El carnaval va donar el tret de sortida d’una llarga llista d’actuacions a arreu de diverses poblacions del Vallès, un dels territoris més actius en la conservació i difusió d’aquesta dansa tradicional que té arrells en diversos punts dels Països Catalans, amb focus molt actius també al País Valencià, però també al Camp de Tarragona, el Penedès, el Maresme, el Garraf i la Catalunya Central durant les festes de Corpus. 

En el cas del Vallès, l'Agrupació de Colles de Ball de Gitanes de Vallès treballa per promocionar aquest ball popular i vetllar pel bon funcionament de les colles. El ball de gitanes, també anomenat ball de plaça (ball de plaça), és una dansa popular de caràcter camperol, on els balladors i balladores salten i es mouen de manera enèrgica vestits per a l'ocasió. Les dones porten una brusa adornada amb cintes, faldilla amb volants i espardenyes amb vetes de color. A les mans porten les castanyoles i sobre les espatlles un mantó brodat. Els homes vesteixen camisa, corbatí, armilla, faixa, pantalons, espardenyes, barret al cap, camals adornades amb cascavells i algunes vegades americana, mocador o un llaç al voltant de coll.

Si esteu interessats a submergir-vos en aquest ball, podeu consultar el calendari de ballades en el web de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès. Les properes actuacions seran a Cerdanyola del Vallès i Ripollet (15 de març), Sant Llorenç Savall (21 març), Castellar del Vallès (22 de març) i Canovelles (29 de març).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article