Notícia

Oberta la convocatòria als Premis Nacionals de Cultura 2020

El màxim reconeixement de la cultura del país iniciarà un programa per incrementar la visibilitat dels premiats i la seva obra

Associacionisme
Els guardonats en l'edició anterior dels Premis.
Els guardonats en l'edició anterior dels Premis. | David-Ruano. CoNCA.

Associacions i entitats del sector artístic i cultural ja poden presentar, fins al 4 de maig, les candidatures als Premis Nacionals de Cultura 2020. Els guardons, organitzats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), presenten enguany importants novetats en el calendari i en el nombre de guardonats i la seva difusió.

Els premis, que abans es coneixien a  l’estiu juliol, passaran a proclamar-se i lliurar-se a la tardor. I els guardonats –abans sis personalitats i quatre entitats– passaran a ser un total de cinc, però a canvi se’ls donarà visibilitat durant tot un any a través d’un programa de divulgació de la seva obra i trajectòria intel·lectual i artística. Aquestes són les novetats que presenta la nova edició d’aquests premis que busquen reconèixer “la contribució singular de les persones o de les entitats candidates a la cultura catalana i al seu enaltiment durant l'any 2019”.

El Plenari del Consell, jurat dels Premis, buscarà sempre equilibrar criteris de gènere, disciplina, trajectòria i territori. Als guardons es valorarà preferentment l’excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció. També es tindrà una cura especial a prendre en consideració autors i autores d’obres que emprin el català o l’occità –aranès a l’Aran– com a llengua d’expressió, si escau, per la naturalesa artística o creativa, així com les propostes a favor de les dones per fer emergir la seva aportació.

Des del CoNCA es vol potenciar la implicació de les associacions o les entitats representatives del sector artístic i cultural en la fase de presentació de candidatures dels Premis Nacionals de Cultura. Associacions i entitats, així com membres del Plenari i personalitats guardonades en anteriors edicions, poden presentar –fins al 4 de maig– propostes a favor de persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que hagin contribuït o contribueixin a enriquir la cultura catalana.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article