Notícia

Una jornada per trencar els estereotips sexistes en la cultura popular

Dijous 19 de març se celebrarà una jornada professional a Granollers adreçada a personal tècnic i entitats

Associacionisme
Gegants de Granollers
Gegants de Granollers

Sociòlogues, antropòlogues, periodistes, feministes, tècnics i practicants i entitats de cultura popular es trobaran dijous 19 de març a Granollers per debatre sobre masclisme, rols de gènere, discriminacions en la cultura popular i, sobretot, per donar eines per avançar cap a la igualtat de gènere en aquest àmbit. Es tracta de la jornada professional ‘Gegantes i diablesses: trencant estereotips sexistes en la cultura popular’, que organitzen Roca Umbert Fàbrica de les Arts i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

El maig de 1960 es va produir a la festa de Patum de Berga el primer salt de dones. Va ser en la comparsa de les Maces de lluïment, i ho van fer amagades darrera unes màscares, que només es van treure en acabar el ball. L’any passat, a la darrera edició de la Patum va retre un homenatge a aquelles pioneres amb un salt de Maces exclusiu de dones. Entre una data i un altra, les dones han fet un salt de gegant en la seva participació en aquesta festa. En la colla de les Maces hi ha paritat i la implicació de les dones va en augment any rere any.

També hi ha hagut un avanç enorme en l’àmbit dels castellers: fa poc més de 20 anys la seva presència era testimonial però avui és habitual trobar-hi dones, i moltes colles han engegat protocols de prevenció i actuació contra les agressions masclistes i plans d’igualtat.

La festa de la Patum com els castellers són dos dels casos de bones pràctiques dels quals es parlarà a la jornada professional, i que poden servir d’inspiració per altres entitats. I és que el paper de les dones en l’àmbit de la cultura popular encara està lluny de la normalitat desitjable. Sovint les dones ocupen queden posicions secundàries, i són poques les que aconsegueixen arribar a ser presidentes de colles i a càrrecs de responsabilitat. I continuen havent expressions festives i entitats de culturals on només hi participen homes.

A la jornada 'Geganters i diableses' es buscarà qüestionar les normes i els prejudicis i estereotips masclistes, i es provarà d’oferir instruments que promoguin, des de les polítiques públiques, la igualtat de gènere i la protecció del patrimoni cultural i etnològic. L’activitat s’adreça especialment a personal tècnic (de cultura, festes, joventut, ciutadania i participació), també a juntes directives i entitats culturals. Estarà conduïda per la periodista Ester Plana i comptarà amb la participació de Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, i Laura Martínez Portell, presidenta de l'Institut Català de la Dones.

La jornada és gratuïta, però és necessari formalitzar la inscripció. Més informació en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article