Notícia

El baró de Maldà, protagonista d’un cicle de xerrades a la Casa dels Entremesos

El noble va retratar diàriament i durant cinquanta anys de la Barcelona a cavall dels segles XVIII i XIX

Esbarts dansairesReflexió
El baró de Maldà era un entusiasta del menjar i de la xocolata desfeta.
El baró de Maldà era un entusiasta del menjar i de la xocolata desfeta.

El 2019 es van complir 200 anys de la mort de Rafael d’Amat i de Cortada, més conegut com el baró de Maldà, però sense que pràcticament ningú en parlés. Ara un cicle de xerrades reivindica la figura de qui va ser el gran cronista de la ciutat i la societat barcelonina entre els segles XVIII i XIX. Durant cinquanta anys, va anotar tot el que passava al seu voltant (els esdeveniments polítics i socials, les festes, la moda, la gastronomia, la meteorologia...) en un dietari, Calaix de Sastre, que constitueix un valuós testimoni històric. L’especialista en cultura popular Montserrat Garrich i l’historiador Joan Miquel inauguren el cicle el 5 de març.

Si visqués avui dia, probablement s’hauria fet un nom com a bloguer o youtuber o potser acumularia un munt de seguidors al Twitter. El baró de Maldà (1746 -1819) no es considerava a sí mateix periodista ni escriptor (la seva obra principal, Calaix de Sastre, no es va publicar mai a la seva època, perquè la seva finalitat era llegir-la en tertúlies d’amics i coneguts), però sí tenia un innegable esperit de cronista, una immensa curiositat i una gran constància que li van empènyer a portar un dietari personal, que va escriure gairebé sense interrupció des que va complir 23 anys fins uns mesos abans de la seva mort.

Com recorda Montserrat Garrich, aquells anys, a cavall entre els segle XVIII i el XIX, van ser una època de canvis i transformacions profundes: la fi de l’Antic Règim, la Revolució francesa, l’ascens de la burgesia i la incipient força de la masses obreres. I per això el seu testimoni cobra una importància cabdal. Els seus textos documenten –des del punt de vista d’un noble barceloní– els grans esdeveniments socials, polítics i culturals, però també detalla els fets quotidians, i esdevé un monument a la llengua i a la vida, sobretot de Barcelona, en aquell període.

Cicle ‘200 anys sense el baró de Maldà’ a la Casa dels Entremesos

Per reivindicar la seva figura, l’Esbart Català de Dansaires organitza un cicle de 4 xerrades -el primer dijous de cada mes- sobre diverses facetes de la seva vida i obra. La primera serà el 5 de març i, sota el títol ‘Rafael d’Amat i de Cortada, L’home’, se centrarà en la personalitat, seus gustos i interessos del baró barceloní.

A la xerrada del 2 d’abril, l’historiador Joan de Déu Domènech parlarà sobre ‘Xocolata cada dia: a taula amb el baró de Maldà’, un títol que agafa prestat de la seva pròpia obra en què retratava la cultura culinària de la segona meitat del segle XVIII a partir del Calaix de sastre. El baró, un gran sibarita, va descriure amb detall tot el que menjava la població: dels banquets dels nobles i convits de festa major fins als àpats dels obrers i els presos.

El 7 de maig, el músic Carles Mas parlarà sobre la dansa i la música de l’època. El cicle es tancarà el 4 de juny amb una xerrada sobre ‘La parròquia del Pi i el Corpus del Baró’, amb Amadeu Carbó, que convidarà a descobrir l’entorn on va viure (la seva casa estava a les actuals Galeries Maldà) i les festivitats religioses.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article