Notícia

Reflexions al voltant de la construcció del territori al Museu Darder de Banyoles

Divendres 14 es presenten les actes de l’XI Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana

Reflexió
En el XI Congrés de la CCEPC de Banyoles es van presentar una trentena de treballs.
En el XI Congrés de la CCEPC de Banyoles es van presentar una trentena de treballs.

Durant dues jornades, al novembre de 2018, un centenar de persones del món acadèmic, cultural, científic i associatiu van debatre sobre la construcció del territori: geografia, identitat i usos polítics en l’XI Congrés de la Coordinadora de Centre d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) de Banyoles. Un volum recull ara la trenta d’actes que s’hi van presentar. Els curadors de l’edició, el geògraf Ignasi Cuadros i l'humanista i gestor cutural Oriol Fort presentaran aquesta recopilació demà al Museu Darder de Banyoles (18.30 hores).

De quina manera s’ha projectat, ordenat i construït el territori al llarg dels anys. Què passa quan, com és sovint, les línies traçades en el mapa no corresponen amb els sentiments identitaris de les persones que l’habiten. Quines conseqüències han tingut la creació de les províncies o les comarques, en temps de Ferran VII i la II República respectivament.

Són alguns de les reflexions que proposa la nova publicació de la CCEPC, que recull les 23  relatories, comunicacions i ponències que es van presentar en l’XI Congrés de la CCEPC celebrat a Banyoles el 23 i 24 de novembre de 2018. El volum està organitzat en tres blocs, els mateixos que van estructurar el congrés: La construcció de les personalitats territorials; Ordenar (i administrar) el territori, canviar la societat, i Identitats territorials i representacions polítiques: societat i cultura.

Després de la presentació, les reflexions continuaran amb una conversa entre Òscar Jané, de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Associació Mirmanda, i Jaume Mascaró, de la Universitat de Barcelona i de l’Institut Menorquí d’Estudis, moderats per Joan Nogué, de la Universitat de Girona i del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.

Més informació en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article