Notícia

Antonio Baños parlarà de “l’auto-odi cap a la sardana”

L’exdiputat oferirà dimecres 19 de febrer la seva particular visió sobre la sardana

Sardanes

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

El periodista i exdiputat de la CUP Antonio Baños oferirà una visió diferent a l’habitual sobre la sardana i el seu valor dins de la cultura catalana en una xerrada que tindrà lloc a la Casa de la Sardana (C/ Pou de la Figuera, 15, Barcelona) a les 18.30h el proper 19 de febrer. El compositor i director Jesús Ventura serà el moderador d’aquesta tertúlia que porta per títol ‘L'home que no sabia comptar ni curts ni llargs’. Una visió d’un intel·lectual que observa el fenomen de la sardana lliure de prejudicis i tòpics.

En conversa amb Tornaveu, Antonio Baños avança que explicarà la seva “relació personal i sentimental amb la sardana”, però sobretot, analitzarà les raons per les quals al seu entendre es produeix “l’auto-odi català cap a tot allò tradicional, i especialment, cap a la sardana”.

A parer del periodista, hi ha diversos factors, un dels quals, és polític: “L’imaginari popular català ha estat bandejat per la Barcelona del PSC. Durant molts anys m'he empassat música autèntica de Mali, dels Balcans i de Milwaukee, mentre que alhora se’ns furtava la música tradicional com la sardana”, argumenta. D’altra banda, remarca que “a finals dels anys noranta, Roger Mas i la Cobla de Barcelona sembla que van rejovenir la sardana, però encara avui les connotacions que arrossega són massa negatives per a una música tan rica i amb possibilitats”.

En el marc de la xerrada, Baños també es referirà a com el franquisme va desactivar les sardanes, i com “els progres les van rebutjar també”, així com “la fascinació cosmo-paleta en un país anti-folklòric per creure que ho és massa”.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article