Notícia

La Muixeranga envaeix Barcelona

Aquest divendres 14, doble proposta al Tradicionàrius: la Muixeranga de Barcelona i el concert de Sis Veus

Música tradicional
La Muixeranga de Barcelona són la primera muixeranga en actiu fora del País Valencià
La Muixeranga de Barcelona són la primera muixeranga en actiu fora del País Valencià

En el marc del 33è Tradicionàrius, el Centre Artesà acollirà aquest divendres 14 de febrer l’actuació de la primera muixeranga en actiu fora del País Valencià, formada majoritàriament per valencians i valencianes, però també per molts catalans, catalanes i gent d’altres territoris. La iniciativa es va gestar el maig del 2018 gràcies a l’impuls d’un grup de valencians que formaven part de diverses colles castelleres barcelonines, amb l’objectiu de passar-s’ho bé i alhora difondre a Barcelona i a tot Catalunya aquesta tradició tan arrelada al País Valencià.

I després de rodar el seu Homenatge a Vicent Andrés Estellés, les valencianes Sis Veus estrenen Els dies i les dones, un espectacle en què la música tradicional i la poesia tornen a trobar-se. Peces populars arranjades per a l’ocasió juntament amb temes originals d’inspiració tradicional. Tot al servei d’una història que situa la dona en les diferents etapes del cicle de la vida, amb poemes de Lola Andrés que entrellacen les cançons i estructuren el conjunt. Un espectacle dinàmic, amb pinzellades de ball. Eva Dénia: cant, guitarra; Lola Ledesma: cant, percussions, guitarra; M. Amparo Hurtado: cant, percussions, guitarró; Maribel Crespo: cant, llaüt, buzuqui, percussions; Merxe Martínez: violoncel, i Patxi Ferrer: cant, ball, percussions, regalaran les oïdes dels assistents a aquesta actuació, que tindrà lloc a les 21.30 hores, amb un preu de 6 euros per a amics del Centre Artesà, 10 euros per venda anticipada i 12 euros a taquilla.

Al País Valencià, les muixerangues són una construcció humana molt freqüent: n’hi ha una vintena de repartides per tot el país i algunes són patrimoni immaterial de la humanitat, com ara la d’Algemesí. Tot i que és difícil d’assegurar, alguns experts creuen que la muixeranga podria ser l’origen dels castells. Tanmateix, es diferencien de les colles castelleres perquè en les seves actuacions preval l’espectacularitat de les figures que creen, i no l’alçada de les construccions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article