Notícia

L’avi Xaxu, el barber que va compondre 500 sardanes

Sardanes
Enguany es commemoren 150 anys del naixement de l'Avi Xaxu.
Enguany es commemoren 150 anys del naixement de l'Avi Xaxu. | Agrupació Sardanista Avi Xaxu.

Enguany es commemoren els 150 anys del naixement de Josep Vicens i Juli, compositor de sardanes i músic nascut a l’Escala i conegut popularment com l’avi Xaxu. Autor d'una de les sardanes més conegudes de totes les èpoques, com Bona festa o Carícies, l’avi Xaxu, que es dedicà professionalment a la barberia, va compondre fins a 500 sardanes, de les quals se’n conserven la meitat. També va participar en obres corals, va posar música a una sarsuela i va compondre algunes peces de concert. Per celebrar l’efemèride, l’Ajuntament de l’Escala i l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu ha programat una vintena d’activitats. Segons l’organització, l’any Xaxu és “sumar esforços, rescatar i difondre encara més la seva popular i no prou coneguda polifacètica figura i la seva extensa obra musical, no només sardanista”.

El tret de sortida de la commemoració ha estat el concert Xaxu. Sardanes, peces corals i apunts musicals, amb l'Escola Municipal de Música, la cobla Rossinyolets, el cor Indika i el pianista Ivan Joanals. Però el gruix d’activitats serà durant la primavera i la tardor, amb un cicle de conferències sobre la figura de Josep Vicens, la seva obra musical, els músics i la cobla o la situació actual del fet sardanista. També hi haurà un cicle de caràcter bimensual amb d'excursions i visites a indrets relacionats amb Josep Vicens i Juli per revisar la seva vida i comprendre millor la seva obra. Es visitaran viles com Malgrat de Mar, Girona i l'exili francès, així com la seva vila natal, l’Escala.

Per altra banda, es gravarà un disc amb una selecció del seu corpus musical com a autor de cobla-orquestra, amb sardanes i també altres gèneres musicals com peces corals, obres religioses o composicions per a orquestra antiga. L'organització ha previst també concerts per evocar la figura de Xaxu. A l'estiu s'estrenarà el concert Xaxu. Entre la tradició i la innovació amb la cobla La Principal del Llobregat i el 44è Concert d'Estiu de Sardanes i de Música per a Cobla, serà A l'entorn de Josep Vicens Xaxu. D'altra banda, durant la tardor, s'oferirà el concert Recordança a l’Avi Xaxu , amb la cobla Reus Jove. També a la tardor es preveuen activitats en i amb els centres educatius locals i s'estrenarà una obra de teatre en forma de monòleg titulada Xaxu, un home de poble. Al mateix temps, durant la tardor i l'hivern hi haurà una exposició sobre la seva figura.

I fora de la seva vila natal, el compositor tindrà també reconeixement. Estan programades les seves sardanes a tots els aplecs de la Sardana de les comarques gironines durant el 2020. A més, les cobles adherides a l'Associació de Cobles de Catalunya interpretaran sardanes i es faran diversos esdeveniments de difusió de la seva vida i obra a la Casa de la Sardana de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article