Notícia

L'Associació Carabutsí, Premi Ciutat de Barcelona 2019

En la categoria Cultura Popular i Comunitària també s'ha concedit una menció especial per l'antropòleg Josep Fornés.

L'alcaldessa Ada Colau fotografiant-se amb joves de la comunitat gitana del Raval
L'alcaldessa Ada Colau fotografiant-se amb joves de la comunitat gitana del Raval

Els Premis Ciutat de Barcelona 2019 han reconegut l'Associació Carabutsí, ubicada al Raval, en la categoria Cultura Popular i Comunitària. D'aquesta manera, el jurat - format per Esther Plana, Raül Sanchís, Oriol Cendra, Amadeu Carbó i Pilar Uriarte- ha volgut reconèixer el lideratge de l'entitat en el projecte 'Les comunitats gitanes a Catalunya: el taller de la recuperació de la memòria d'un poble', que compta amb l'assessorament del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

L'objectiu fundacional de l'Associació Carabutsí és la preservació de la cultura gitana a Catalunya, i la lluita contra les actituds xenòfobes i de marginació que sofreix el col·lectiu gitano. En aquest empeny, l'entitat treballa en diferents àmbits: la preservació de la memòria oral dels ancians, la digitalització d'un important fons fotogràfic que abasta milers de fotografies, o la creació de rutes al Raval per explicar el rastre que hi ha deixat la comunitat gitana a través de la rumba. Mesures encaminades a potenciar el diàleg intergeneracional en el si de la mateixa comunitat gitana, i al mateix fomentar el coneixement i la convivència entre aquesta i la resta de veïns del barri.

 

Menció especial a Josep Fornés

Els guardons també han atorgat una menció especial a l'antropòleg Josep Fornés i Garcia. En la doble condició d'activista i gestor cultural, Fornés ha contribuït a la dinamització de la cultura popular barcelonina des de fa 35 anys, i més concretament a la Vila de Gràcia, on va contribuir a impulsar el Centre Artesà Tradicionàrius, consolidar-hi la celebració dels foguerons de Sa Pobla, i va promoure la declaració de la Festa Major com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional. Com a membre del Servei de Festes de l'Institut de Cultura de Barcelona, també va jugar un paper actiu en la coordinació del Carnaval, les Festes de la Mercè i altres celebracions d'arrel popular. Des del 2008, Fornés exercia com a director del Museu Etnològic i de les Cultures del Món, càrrec que ha ocupat fins a jubilar-se.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article