Notícia

El CAT homenatja els recuperadors de la gralla a Catalunya

Els Grallers de l’Acord, nascuts a Vilanova i la Geltrú l'octubre de 1979, compleixen quatre dècades amb diversos homenatges a arreu del país.

Música tradicional
Els Grallers de l'Acord van tenir un paper fonamental en la recuperació de la gralla als anys 70 i 80
Els Grallers de l'Acord van tenir un paper fonamental en la recuperació de la gralla als anys 70 i 80

Un d’ells, el que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius aquest divendres 31 de gener a les 22h. La proposta Tribut a l’Acord posarà de manifest la trajectòria i la importància com a grup referent a través de la música amb la participació dels mateixos Grallers de l’Acord, els Quatre Quarts, liderat per Daniel Carbonell; el duet de música de cambra d’arrel, Criatures; i Inxa Brass Band, que interpretarà un repertori especial sobre temes que els Grallers de l’Acord van gravar als seus discos. Un homenatge el paper fonamental que va tenir el conjunt en la recuperació de la gralla als anys 70 i 80.

Xavier Planas, Joan Masip, Miquel González i Eloi Martí han aconseguit en aquest temps fer diverses aportacions, en el terreny formatiu;  l'habilitat per dur el so de la gralla a nous territoris, la capacitat per adaptar-se a les més diverses circumstàncies i la contribució a actualitzar el repertori funcional per a balls de gralles i cercaviles. A més de formar i ajudar a la consolidació de nous grups i de recuperar antigues músiques tradicionals per a gralles, els Grallers de l'Acord van fer gires per Provença, Portugal, Anglaterra, França, Itàlia i Cuba. Entre les col·laboracions que van fer amb altres estils i disciplines, hi ha la Companyia Elèctrica Dharma, amb qui van girar durant el 1994, i la companyia teatral La Cuadra de Sevilla, dirigida per Salvador Tábora. El grup també té una remarcable i variada producció discogràfica: Ara venen tremolant la geganta i el gegant (1983), Grallers de l'Acord (Tram, 1993) i Fruit del temps (Tram, 2000).

Com explica un dels organitzadors de l’acte, Carles Giralt, el conjunt ha esdevingut per a molts músics un referent important: “Van estirar del carro en un moment històric determinat, quan s’acabava d’estrenar la democràcia a Espanya”. Segons Giralt, si avui dia el món de la gralla compta amb grallers extraordinaris en l’àmbit interpretatiu en part és gràcies a músics com ells, que van obrir camí en el camp de la música popular i tradicional.

L’espectacle està dividit en 4 grans blocs representats per 4 formacions. Al primer bloc, els Grallers de l’Acord tornaran als escenaris recuperant els temes més emblemàtics del grup Tigger Rag, Mi casita de papel o Yesterday, amb el seu estil propi i so tant característic. En el segon bloc, els Quatre Quarts posaran en relleu la seva labor educativa, com la creació de l’Escola de Música i Instruments Tradicionals de Vilanova i la Geltrú, fet que a dia d’avui ha ajudat que la gralla sigui un dels instruments que es cursen a l’Escola Superior de Música de Catalunya. En aquest nou paradigma la gralla i el seu context ha fet un gir de 360 ⁰. El nivell qualitatiu dels projectes que es presenten i el virtuosisme d’alguns dels seus protagonistes fan possible propostes musicals com Quatre Quarts, que podríem definir com el màxim exponent de la música acadèmica per a gralla d’avui dia.

El tercer bloc, encapçalat pels Criatures, farà èmfasi a la capacitat d’assolir un nivell de difusió internacional considerable del so de la gralla i l’obertura a noves possibilitats artístiques. Grallers de l’Acord van ser els primers en dur el so de la gralla més enllà de les fronteres habituals de Catalunya. Destaquen les seves gires a Alemanya, Provença, Portugal, Anglaterra, Itàlia i Cuba. Actualment el so de la gralla ja no té fronteres: Manu Sabaté juntament amb la formació bretona Spontus duu el seu projecte folk per tot el territori francès; la Cobla Catalana dels Sons Essencials ha actuat a l’Smithsonian Floklife Festival de Washington i al Tourism Festival de Shanghai; i el duet Criatures, guanyadors de la 9a edició del Concurs Sons de la Mediterrània dels premis Enderrock han fet arribar la delicadesa i elegància de les seves creacions al Hong-Kong Arts Festival.

 

Vols venir al concert Tribut a l'Acord?

T'oferim un CODI DE DESCOMPTE per assistir-hi!

CODI: 310120

*Presentant aquest codi a taquilla, tindràs un 40% de descompte sobre el preu de l'entrada general.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article