Notícia

Els foguerons de Sant Antoni prenen Gràcia

La festa major d'hivern de la Vila se celebrarà entre el 23 i 25 de gener

Aplecs i festes
La festa dels Foguerons a Gràcia va néixer l'any 1993
La festa dels Foguerons a Gràcia va néixer l'any 1993

Arriba la festa major d’hivern de la vila de Gràcia, els Foguerons de Sant Antoni. No és només una festa de barri, és una festa que aplega diverses entitats i associacions de veïns per conjurar-se per convertir Gràcia durant tres dies en la festa més entranyable.

 

La Federació de Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, el Tradicionàrius, La Violeta, Espai Musons, Mercats de Gràcia, les associacions de veïns, les Colles de Cultura de Gràcia i la Fundació de Festa Major de Gràcia han programat diverses activitats del 23 al 25 de gener per a tots els públics: exposicions, cercaviles, concerts, fogueres i molt més. El tret de sortida el donarà el Festival Tradicionàrius amb la presentació del llibre “La cuina del Tradicionari”, la inauguració de l’exposició “40 anys, quaranta poetes, XL artistes” i el famós Tast mallorquí i nit de glosa, i els grups Roada i Cofre Antic seran els encarregats d’amenitzar la nit de ball de bot de divendres. La vetllada començarà a la tarda, amb un taller de ball de bot a càrrec Laura Gardell, i a la nit es podran posar en pràctica amb els grups Roada, d’Inca, format per músics d’estils ben diversos però vinculats des de sempre amb la música i la cultura popular, amb un repertori que consta de temes propis alternats amb tradicionals de músics i grups de la terra.

El mateix dijous s’inaugura l’exposició 40 anys, Quaranta poetes, XL artistes, comissariada per Antoni Torres Martorell. La mostra va néixer amb la voluntat de celebrar els quaranta anys de coneixement, d'ensenyament, de recerca i de cultura recorreguts per la Universitat de les Illes Balears, i possibilitar la visibilitat i l’intercanvi d’artistes i escriptors que comparteixen una base històrica i una llengua comunes. Per aquest motiu, l’exposició uneix les paraules de 40 poetes de Mallorca, Eivissa, Formentera, Menorca, el Principat, l’Alguer, la Catalunya Nord, Aragó i El País Valencià, amb les imatges de 40 artistes plàstics de Mallorca, Eivissa, Menorca, Formentera Catalunya, País Valencià, l’Alguer, Terol i Andorra.

Després serà el torn del Tast mallorquí i Nit de glosa, una oportunitat de fer un tast de menjar de les Illes: sobrassada, botifarrons, camallot... en un ambient distès al Bar del C.A.T. Mateu Xurí conduirà l’acte i recitarà “l’Oda a la sobrassada” i després del tast, hi haurà glosada oberta amb diversos cantadors de les Illes i el Principat, com Maribel Servera, Catalina Canyelles, VOPB de Catalunya entre d’altres.

La nit de divendres dels Foguerons, la sala del CAT es converteix en un espai per al ball de bot. Enguany, es compta amb la presència de l’agrupació folklòrica d’Inca, Cofre Antic, i el grup del Pla de Mallorca, Roada. La vetllada començarà a la tarda, amb un taller de ball de bot a càrrec Laura Gardell i a la nit, es podran posar en pràctica amb els grups Roada, d’Inca, format per músics d’estils ben diversos però vinculats des de sempre amb la música i la cultura popular, amb un repertori que consta de temes propis alternats amb tradicionals de músics i grups de la terra; i Cofre Antic, que l’any 1990 van començar a treballar amb l’objectiu de difondre la cultura tradicional de Mallorca a través de la música i el ball.

Dissabte al matí se celebrarà, als mercats de Gràcia, l’activitat Folk als Mercats. Els glosadors i xeremiers passejaran pels mercats de la Vila amb les seves melodies i cants per aportar un toc musical a tots els gustos i colors de les parades. Venedors, compradors i visitants podran gaudir de música i glosa de les Balears. Amb l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona. I a la nit, acabarà la festa amb la Cercavila amb les Colles de Cultura a la plaça de la Vila a plaça de la Virreina. Després, a les 21.30h hi haurà l’encesa de Foguerons a les places de Gràcia i el ball final de bot.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article