Notícia

Sants, marededéus i pietat popular a domicili

Una exposició convida a descobrir els circuits invisibles de capelletes que viatgen de casa en casa

Reflexió

El pròxim dimecres 29 de gener la Casa de la Sardana de Barcelona inaugura ‘Circuits invisibles de devoció popular’, una singular exposició dedicada a les capelletes de visita domiciliària. La mostra treu a la llum un model de devoció popular basat en capelletes portàtils i itinerants -amb la imatge de la Sagrada Família, un sant o una marededéu- que, en comptes d’esperar els fidels, són elles les que els van a veure, transitant d’una llar a una altra, de la mà dels propis veïns i veïnes.

“A casa meva, a Manlleu, cada dia primer de mes passa una capelleta de la Sagrada Família. Jo sé qui me la porta i a qui la he de portar. Com la meva, a Manlleu cada dia unes 25 capelletes canvien de casa, de família”. Joan Arimany, expert en religiositat popular, explica que aquesta pràctica “és un circuit invisible, perquè no es coneix des de fora, i que crea una mena de comunitat, de vincle de veïnatge”. La pràctica es remunta a un centenar d’anys enrere però encara funciona a moltes viles de la Catalunya rural.

Les capelletes són consisteixen en una mena de caixeta transportable amb una imatge o sant o marededéu, i amb una guardiola per dipositar els donatius. Els mateixos veïns d’un carrer o una barriada se les traspassen d’una llar a una altra cada 24 hores.

Aquest model té el seu origen en les capelletes d’aplegadors o de santers, persones que vivien al costat d’una ermita i en tenien cura. En moments determinats agafaven la imatge, la carregaven en una mula o un burro i l’anaven a portar per les masies del voltant per fer la capta. En el cas urbà, segons l’expert cultural, les capelletes van sorgir amb un sentit democratitzador: “Les cases dels senyors, de les famílies més benestants, tenien imatges religioses de cap i pota. Es va voler posar a disposició de les famílies més modestes aquestes capelletes mòbils perquè també poguessin gaudir d’una imatge a casa seva, per poder fer les seves devocions”.

L’exposició, comissariada per Víctor Rodríguez, de la Confederació Sardanista de Catalunya, reuneix prop d’una trentena de capelletes, de diferents estils i èpoques, provinents de col·leccions privades tot l’estat espanyol i que han visitat centenars de llars per tot el país. La inauguració serà a les 18.30h i anirà a càrrec de Joan Arimany. La mostra es podrà visitar a la Casa de la Sardana (del Pou de la Figuera, 15) fins al 13 de febrer.

Comentaris

Lluís Llagos False La Cellera de Ter
1.

Molt interessant aquesta notícia. És una realitat poc coneguda entre la gent més jove i que miraculosament perviu en ambients rurals. És bo donar-la a conèixer .

Comenta aquest article