Notícia

El passat, present i futur dels Tres Tombs, a debat a La Casa dels Entremesos

Hi participaran el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Andreu Bernadàs; l’etnògraf Xavier Orriols i el traginer Adolf Bargués

Tres tombs
La Cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona complirà enguany 195 anys.
La Cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona complirà enguany 195 anys.

Durant tot aquest mes, i especialment fins a la primavera, prop de 90 poblacions, barris i ciutats d’arreu de Catalunya s’aniran omplint de cavalls, mules, carros i carruatges lluint les millors gales i carregant amb piles palla, canyes o botes, i recordant-nos també el passat recent rural de la nostra societat. Coincidint amb l’inici de la temporada dels Tres Tombs, i amb la cavalcada de Sant Antoni de Barcelona (aquest dissabte 25), La Casa dels Entremesos organitza dijous 23 de gener un col·loqui per parlar sobre el passat, el present i el futur d’aquesta festa, que és una de les més antigues i multitudinàries de Catalunya.

La festa dels Tres Tombs es relaciona amb les cultures clàssiques i sant Antoni Abad, però la tradició es remunta inclús més enrere, a tradicions preromanes en agraïment a la domesticació dels animals. Malgrat que la seva història s’escriu en mil·lennis, el cavall tingut una importància fonamental fins al nostre passat ben recent: “Fins fa només un segle, totes les coses només es transportaven a cavall”, recorda Andreu Bernadàs, el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

És cert que estem un món cada cop més urbà i industrialitzat, però en els darrers anys han sortit iniciatives que aposten per reintroduir el cavall en tasques productives, i aquest animals tornen a utilitzar-se al camp, a netejar boscos o recollir escombraries. Al delta de l’Ebre, per exemple, els cavalls són els únics que serveixen per entrar a netejar els canals dels crancs invasors. Es tracta només d’una moda passatgera o nostàlgica o els primers passos cap a una societat que volem més sostenible i ecològica?

Aquestes són algunes de les preguntes que sortiran al col·loqui de dijous 23 (20 hores) sobre ‘Història, present i futurs dels Tres Tombs’, a la Casa dels Entremesos. Hi participaran el propi Andreu Bernadàs, l’etnògraf Xavier Orriols i el traginer Adolf Bargués, i estarà moderat per Xavier Cordomí, president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova i Director de la Casa dels Entremesos.

L’activitat està organitzada per l’Associació de Festes de la Plaça Nova i Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article