Notícia

La literatura popular als Països Catalans, en anglès

El llibre és fruit de l'esforç col·laboratiu de quinze investigadors

Patrimoni Immaterial
El llibre A History of Catalan Folk Literature és fruit d'un esforç col·laboratiu de quinze investigadors de diverses universitats i centres d'estudi.
El llibre A History of Catalan Folk Literature és fruit d'un esforç col·laboratiu de quinze investigadors de diverses universitats i centres d'estudi. | Emili Samper (URV)

La cultura popular catalana en totes les seves expressions ha despertat l’interès d’estudiosos a arreu del món i és objecte de recerca en diverses universitats. Però el fet que bona part de la documentació i l’obra publicada –sobretot la històrica- estigui en llengua catalana és una dificultat per a alguns investigadors internacionals

Per trencar aquesta barrera idiomàtica i “contribuir a la difusió de la història de la literatura popular catalana entre un públic no catalano-parlant, com és el col·lectiu d’investigadors universitaris internacionals, però també el públic en general”, un equip de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona ha liderat un projecte de recerca interuniversitària a arreu dels Països Catalans per donar vida a diversos productes, entre els quals, el llibre A History of Catalan Folk Literature, com explica un dels seus coordinadors a Tornaveu, Emili Samper.

“El llibre forma part d’un projecte que, entre altres qüestions, pretenia fer un document de llarg recorregut dedicat a estudiar la història de la cultura catalana. I aquest volum, com a literatura popular i el període que comprèn, encara no s’havia fet, i tampoc en anglès, amb la voluntat d’internacionalitzar el contingut i donar-ne una difusió més àmplia”. A més, remarca Samper, “a nivell acadèmic també és interessant fer recerca en anglès, perquè obre portes a molts investigadors que per la barrera de la llengua no accedirien al nostre treball”. Es tracta d’una obra col·lectiva que Samper ha coordinat amb Carme Oriol, i és un volum integrat en la col·lecció IVITRA Research in Linguistics and Literature de l'editorial John Benjamins, que està disponible en paper i en versió electrònica.

El llibre és és el fruit d’un esforç col·laboratiu de quinze investigadors de diverses universitats i centres de recerca que han unit esforços per crear l’estudi més ampli de la literatura popular catalana que aborda els territoris lingüístics i culturals catalans en la seva totalitat. Des del segle XIII, la cultura catalana ha creat un llegat literari ric i abundant, i des de mitjans del segle XIX s’ha complementat amb una tradició d’estudis folklòrics que encara avui es manté molt viva. I en aquesta relativament recent disciplina, “la literatura popular ha tingut un paper especialment important”. És per això que el volum presenta l’evolució dels estudis de literatura popular catalana en cadascun dels àmbits que configuren els territoris lingüístics i culturals catalans.

 

Podeu adquirir el llibre en aquest enllaç:

https://benjamins.com/catalog/ivitra.21

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article