Notícia

Una jornada per conèixer i difondre les aportacions a la dansa catalana

Organitzada per l’Esbart Català de Dansaires, la iniciativa serà el 29 de febrer i estarà dedicada al folklorista Enric Vigo

Esbarts dansaires
El folklorista pallarès Enric Vigo amb un grup de dansaires
El folklorista pallarès Enric Vigo amb un grup de dansaires | Arxiu Violant i Simorra (Ecomuseu de les Valls d'Àneu)

Una gran part dels estudis i aportacions al voltant de la dansa catalana queden inèdits, tancats en calaixos i armaris, i només reben l’atenció dels especialistes. Donar visibilitat a aquests projectes i veu als seus autors és l’objectiu de la jornada d’Aportacions a la dansa catalana 2020, que vol també reivindicar el ball com a part fonamental de la historia de qualsevol col·lectivitat. L’activitat,  organitzada per l’Esbart Català de Dansaires, enguany retrà homenatge al folklorista Enric Vigo, qui va introduir les danses del Pallars als esbarts dansaires de Barcelona a principis del segle XX.

La proposta ha triat el nom d’‘aportacions’ per incloure múltiples aproximacions, metodologies i punts de vista al voltant de la dansa catalana: estudis complets o treballs puntuals, intervencions i experiències sobre història, música, indumentària, festes, pedagogia, documentació, etc.

La jornada (de 10 a 17.30 hores) es farà a la Casa dels Entremesos de Barcelona, seu de l’Esbart Català de Dansaires. El programa s’ha estructurat en una sèrie ponències i presentacions de diversos especialistes, i inclourà també una visita a l’Arxiu i Biblioteca dels esbarts. Els organitzadors conviden a totes les persones, grups de ball, col·lectius professionals, entitats, centres d’estudis o administracions a participar-hi, sigui d’oient o presentant una aportació. Les ponències i conferències presentades es recolliran posteriorment en una publicació.  

Homenatge a Enric Vigo

La iniciativa, que se celebra quinquennalment i va començar l’any 2004 amb motiu de l’homenatge a Aureli Capmany, estarà dedicada enguany a Enric Vigo. Músic i ballador, va i un dels pioners en el recull de balls i danses quasi ja perdudes del ric folklore català del Pallars i del qual van aprendre altres que van continuar la tasca d’ensenyament i divulgació des de els mateixos esbarts dansaires. Vigo va impulsar la formació del dansaire El Virolet i El Rotlletó de Catalunya, que posteriorment donarien origen, entre d’altres, a l'Esbart Català de Dansaires (1908).

Descarrega’t el programa de la jornada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article