Notícia

El misteri sobre l’origen de Cristòfor Colom, en la primera Tinguda Blanca de l’any

Serà dilluns 20 de gener, a càrrec de Miquel Manubens, expresident del Centre d’Estudis Colombins

Reflexió

El lloc de naixement de Cristòfor Colom continua sent un enigma que els estudis històrics i científics no han aconseguit resoldre. Hi ha teories molt diverses sobre el seu origen: català, genovès, gallec, castellà, extremeny, mallorquí, portuguès, etc., però cap d’elles ha tingut el consens dels experts. El que sí sembla és que l’explorador mateix va suscitar aquest misteri, escollint “viure en la foscor tot allò relatiu al seu lloc de naixement i la família”, segons afirmava el seu fill a Historia del Almirante.  

Aportar nova llum sobre aquest misteri és l’objectiu de la conferència “Els amics jueus de Cristòfor Colom” que Miquel Manubens oferirà a la seu del Gran Orient de Catalunya a Barcelona. El conferenciat parlarà sobre l’estat real de la navegació abans de 1492 i els mapes precolombins, i analitzarà la figura d’en Colom: el seu perfil científic i humanístic, aportant informació sobre l’estudi d’ADN fet a Granada i Santo Domingo. També aprofundirà en la seva possible ascendència jueva, davant el nombre prou rellevant de jueus catalans en el seu cercle d’amics, per tal de descobrir fins a quin punt es pot dir que “l’operació del Nou Món fou un afer jueu”.

Miquel Manubens va ser director del Centre d’Estudis Colombins-Òmnium Cultural. Dedicat a la divulgació històrica, ha investigat  la teoria catalana d’en Cristòfor Colom. És autor de diversos llibres, entre els quals destaca Històries de distracció massiva, i articles sobre història editats en diverses revistes i col·laborador de llibres d’autoria plural.

La xerrada, oberta a tot el públic tindrà lloc a la seu del Gran Orient de Catalunya a Barcelona (carrer Mallorca, 125, baixos), a les 19.30 hores.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article