Notícia

Un segle de la batuta del Mestre Pau Casals

Reflexió
L'Orquestra Pau Casals va apropar la música clàssica i contemporànies a les classes populars
L'Orquestra Pau Casals va apropar la música clàssica i contemporànies a les classes populars

“Si fins ara he estat feliç tocant el violoncel, quina felicitat quan tingui el més gran de tots els instruments, l’orquestra!”. Pau Casals, un dels músics més rellevants a nivell mundial del segle XX, va fer realitat el seu somni ara fa un segle, que es va presentar públicament el 1920, amb un equip simfònic reconegut internacionalment i que va convertir la capital de Catalunya en punt de trobada dels millors directors i solistes del moment. Però la Guerra Civil i els efectes de la dictadura van estroncar aquest projecte.

La Fundació Pau Casals celebrarà aquest centenari amb activitats i projectes que es desenvoluparan durant el 2020 i 2021, amb la col·laboració de músics i institucions musicals de tot el món. Tot plegat, articulat a través d’un procés participatiu liderat per un Comitè d’Honor amb personalitats de prestigi internacional. En paral·lel, L’Auditori de Barcelona-OBC i la Fundació Pau Casals oferiran concerts, exposicions, conferències i altres activitats. Entre els concerts del centenari en destaca el de la Camerata Salzburg (19 de juny del 2020) amb el trompista Felix Klieser, que actuaran a Barcelona, i dos dies després ho farà l’Orchestra of the Age of Enlightenment

I per conèixer la figura de Pau Casals com a director i la història musical de Catalunya, s’oferirà un recorregut expositiu per la història i l’impacte musical que va suposar la creació de l’Orquestra Pau Casals a Barcelona, i també per la figura de Pau Casals com a director d’orquestra en tota la seva dimensió a través dels nombrosos documents, programes de concerts i partitures que es conserven als fons de la Fundació Pau Casals, la Biblioteca de Catalunya, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català i l’Arxiu Històric de la Societat del Gran Teatre del Liceu. El projecte, que es planteja en dues seus de forma simultània, al Museu de la Música de Barcelona i al Museu Pau Casals del Vendrell, comptarà amb documents audiovisuals de gran valor recopilats per la Fundació.

I com pot participar la societat civil en la celebració del Centenari de l’Orquestra Pau Casals? L’objectiu és que el Centenari de l’Orquestra Pau Casals es converteixi en una celebració mundial en homenatge al Mestre, i que aquesta commemoració serveixi per difondre a través de la música els ideals que Pau Casals va defensar incansablement al llarg de tota la seva vida: la democràcia, la justícia i la llibertat. “Tenint en compte que en l’actualitat aquests valors es troben amenaçats a moltes parts del món, convidem a totes les orquestres simfòniques, directors i músics a unir-se a aquesta acció conjunta, dedicant a l’Orquestra Pau Casals un dels concerts o programes que tinguin previstos per la temporada 2020-2021. Les orquestres també poden suggerir altres activitats commemoratives”, expliquen des de l’organització del Centenari.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article