Notícia

Celler cooperatiu de Vila-Rodona: un segle fent cultura

Josep Santesmases ha estat el coordinador del llibre '100 anys creixent junts. Centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona (1919-2019)'

Publicacions
El celleber cooperatiu de Vila-Rodona és obra de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell
El celleber cooperatiu de Vila-Rodona és obra de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell

La gran riquesa paisatgística de Catalunya no s’entendrien sense les vinyes. Una dotzena de denominacions d’origen i un cava excel·lent reconegut internacionalment avalen una terra de vins i caves i una multiplicitat de paisatges única al món. Però darrere de cada ampolla de vi i de cava hi ha una història, una cooperativa, un celler, una vinya, un pagès, i en definitiva, una feina gairebé invisible que permet mantenir viva una història i una cultura que fan únic aquest país.

El celler cooperatiu de Vila-rodona és un exemple d’esforç, dedicació i adaptació a cada etapa històrica per fer del paisatge i la vinya una forma de vida. El llibre 100 anys creixent junts. Centenari del Celler Cooperatiu de Vila-rodona (1919-2019). Conreus, paisatge, patrimoni i història, ha estat coordinat per Josep Santesmases i conté 52 articles elaborats per una vintena de persones des de diverses perspectives: literària, històrica, artística o patrimonial i tècnica.

El llibre s’estructura en cinc capítols: La geografia i el paisatge; El patrimoni que personalitza; La història; Els conreus, el curs de l’any; El Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit SCCL, tot plegat, il·lustrat amb 194 fotografies actuals, 28 fotografies històriques, 7 reproduccions d’obres pictòriques i 14 imatges de documents de tipologia molt diversa. “Volíem anar més enllà del pagès amb la cara arrugada i el got de vi per explicar la història del celler, i recreem l’entorn agrari, geogràfic, paisatgístic i patrimonial que des de l’epicentre vila-rodoní s’expandeix cap al territori que actualment aporta verema al celler ja centenari”, explica a Tornaveu Santesmases, que posa de relleu el valor de la història dels cellers cooperatius. En el cas de Vila-rodona, el celler cooperatiu “s’ha adaptat als canvis i a les noves tècniques, amb un esforç molt gran per afrontar el futur i exportar cada vegada més, conscient que si no evoluciona, el celler desapareixeria”, apunta. Actualment, el celler cooperatiu és la cinquena empresa de cava del país, exportant a tot el món amb una producció anual d’entre 7 i 8 milions d’ampolles.

“Tenim futur, tenim paisatges agraris fantàstics a casa nostra que no sempre valorem. Tenen horitzó, profunditat i gran riquesa, a cada 100 metres canvia el paisatge”, remarca el coordinador del volum, que reivindica l’esforç que fan els pagesos del celler cooperatiu per modernitzar les instal·lacions i alhora tenir cura del paisatge.

La fundació del celler data de 1919. D’influència modernista i obra de l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, és d'un alt interès arquitectònic, turístic i cultural, ja que es troba al bell mig de la Ruta del Cister i a tocar del monestir de Santes Creus.

Actualment, hi ha les tres quartes parts de la superfície que està conreada per agricultors professionals. L'àmbit d'actuació del celler vila-rodoní és, des de sempre, el seu municipi, però la incorporació per fusió o conveni de les cooperatives de la Secuita, Valls i el Pla de Santa Maria ha fet que esdevingui el celler amb més volum d'elaboració de vi de la DO Tarragona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article