Notícia

Reflexions al voltant de la pirotècnia a les festes popular, la normativa i la participació

Es publiquen les ponències dels III Simposi Internacional Focs Festius a la Mediterrània

Bestiari i ImatgeriaDiables i dimonisReflexió
El llibre 'Els sons del foc' recull les setze ponències presentades al simposi.
El llibre 'Els sons del foc' recull les setze ponències presentades al simposi.

Al Mediterrani, tota celebració popular amb cara i ulls ha de tenir foc i coets. La relació entre festes i pirotècnia és ancestral i ha deixat manifestacions molt variades, des dels focs de Sant Joana a les falles pirinenques d’Andorra, passant per les falles de València. Quin és el paper de la pirotècnia en les festes populars? Està en perill la participació arran de les normatives de seguretat? Aquestes són algunes de les preguntes que es van plantejar durant el III Simposi Internacional Focs Festius a la Mediterrània, celebrat del 13 al 15 d’abril del 2018 a Gandia, València. Ara les ponències i les comunicacions d’aquella trobada s’han recollit en l’obra Els sons del foc: la pirotècnia a les festes, que ha coordinat Eudald González i editen l’editorial Afers i l’Institut Ramon Muntaner.

Segons explica Eudald González, tècnic de l’Ajuntament de Gandia i organitzador del congrés, el paper de la pirotècnia “sempre és, ha sigut i serà el de símbol de celebració”. Però arran de l’entrada en vigor de la legislació (bàsicament europea) sobre manipulació d’elements pirotècnics) “s'ha perdut espontaneïtat, participació, complicitat, festa. Elements de tradició pirotècnica com les cordaes, quasi han desaparegut del mapa festiu. Tot això fa necessari un replantejament de la qüestió”.  

La relació entre la legislació i la festa, i com aquesta afecta la participació, va ser un dels eixos temàtics del simposi, i ho és també del llibre. Però a banda d’això, el volum recull també altres qüestions, sobre l’evolució històrica, la seva simbologia, l’origen i la història; també sobre els elements pirotècnics, el vocabulari o la incorporació de les noves tecnologies. Són diverses mirades procedents d’antropòlegs i estudiosos de les tradicions populars, representants d’entitats, i també enginyers, químics i pirotècnics.

Simposi itinerant 

El simposi sobre Focs a la Mediterrània és una iniciativa sorgida l’any 2016 a Vic per tal de servir com a punt de trobada i de reflexió al voltant de la pirotècnia en les festes tradicionals vinculades al foc. Després de recórrer Reus i Gandia, el passat novembre es va celebrar la 4a edició a Andorra la Vella, centrada en el foc i la seva simbologia vinculada a rituals pagans, al calendari festiu cristià i a esdeveniments de la vida quotidiana. L’any vinent viatjarà a Mallorca i es dedicarà a explorar la figura festiva del dimoni.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article