Notícia

El Cant de la Sibil·la, protagonista d’una jornada a Poblet

Música tradicional
Imatge del grup polifònic Tornaveus
Imatge del grup polifònic Tornaveus

El Museu de la Vida Rural i el Monestir de Poblet han unit esforços per tal de representar el Cant de la Sibil·la a l’interior de la basílica de Santa Maria de Poblet en el marc d’una jornada dedicada al cant tradicional dels dies de Nadal i les cançons de la vida rural, que tindrà lloc diumenge 29 de desembre a partir de les 12h.

La conferència El cant de la Sibil·la i les nostres tonades nadalenques donarà el tret de sortida, i anirà a càrrec del musicòleg i director del Museu de la Música, Jaume Ayats. La xerrada explicarà el per què d'algunes de les lletres del repertori de Nadal català i es fixarà en el seu caràcter desenfadat i de tabola, interpretant-ne alguns fragments. També s'hi abordarà la tradició i l'origen del Cant de la Sibil·la, així com la recerca que ha fet el grup Tornaveus abans d’interpretar-lo al Monestir de Poblet. La interpretació d'aquest cant a l’església de Santa Maria serà a les 18h i anirà a càrrec de les veus de Tornaveus: Jaume Ayats, Heura Gaya, Anaís Falcó, Iris Gayete i Ester G.Llop.

El Cant de la Sibil·la és un cant que versa sobre el judici final i del naixement de Jesús, posats en boca de la sibil·la Eritrea. Es va prohibir durant el Concili de Trento, però a Mallorca i a l’Alguer es van continuar representant. El segle passat es va recuperar aquesta tradició a la basílica de Santa Maria del Mar, a Barcelona, i més recentment, el 2013, a la Catedral de Tarragona. Tres anys abans, el 2010, aquest cant va ser inclòs a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. L’accés és gratuït, però es necessita reserva prèvia enviant un correu a info@museuvidarural.cat

Tornaveus és un grup de polifonia tradicional del Mediterrani format per investigadors sobre músiques de tradició oral que han treballat arreu dels territoris de parla catalana. Han traslladat al seu espectacle els cants, les fórmules polifòniques i les maneres de cantar que han extret dels resultats sobre les seves recerques de camp.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article