Notícia

Moià serà l'amfitriona del 3r Concurs Nacional de Balls de Gegants 2020

El certamen, coorganitzat amb l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, es desplaçarà al bell mig del Moianès l'11 d'octubre

Gegants
Els gegants de Moià (Ferran, Isabel, Trapella, Toll i Teixonera) amb els gegants de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Treball i Cultura.
Els gegants de Moià (Ferran, Isabel, Trapella, Toll i Teixonera) amb els gegants de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Treball i Cultura.

El món geganter té una cita important per apuntar als seus calendaris l'any que ve. La vila de Moià ha estat escollida per organitzar el 3r Concurs Nacional de Balls de Gegants l'11 d'octubre de 2020. Aquest certamen és d'edició bianual, i està coorganitzat amb l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

Ja és oficial: la localitat de Moià acollirà el pròxim Concurs Nacional de Balls de Gegants l'11 d'octubre de l'any 2020. Tot just fa quatre anys, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya va crear aquest certamen amb l'objectiu de valorar i premiar el ball de gegants. Els requisits principals que han de complir totes aquelles colles que vulguin participar són presentar-se amb una coreografia original i amb música interpretada en directe.

L'esdeveniment és d'edició bianual, i ha acollit les seves edicions anteriors a la ciutat de Barcelona (2016) i a la vila d'Amer (La Selva, Girona, 2018), concedint els primers premis a la colla de l'Arboç i a la colla de Badalona, respectivament. Altres colles geganteres també han rebut mencions especials, com ara la colla de Gegants, Grallers i Bestiari de Parets del Vallès, la colla Gegantera d'Iluro de Mataró, l'Associació de Geganters i Grallers de Bellvís, l'Associació de Geganters d'Oliana i la colla gegantera del barri de Sant Josep de l'Hospitalet de Llobregat.

Més de 130 anys de tradició gegantera a la vila de Moià

La tradició gegantera a Moià es remunta a l'any 1883 amb una parella de gegants que representaven un rei moro i una reina cristiana. L'estrena d'aquests gegants va ser amb motiu del segon centenari de l'Escola Pia de Moià. Durant els següents anys, únicament sortien en dates assenyalades, com ara el Corpus o la Festa Major.

L'esclat de la guerra civil espanyola va provocar que Moià es quedés orfe de gegants fins l'any 1944, data en què s'estrenaria una nova parella de gegants reis: en Ferran i la Isabel. Des de la seva presentació oficial fins ara, aquesta parella de gegants ja són un símbol emblemàtic de la cultura popular de Moià.

I no tot acaba aquí. Amb motiu de la celebració del 75è aniversari d'en Ferran i la Isabel, la colla gegantera va crear el projecte Gegant, destinat a recaptar fons per a la seva restauració. El projecte va ser tot un èxit, i la parella de gegants va celebrar el seu retorn en societat amb una gran festa a Moià el mes de juliol passat.

A més a més, Moià també disposa de la parella de gegants Toll i Teixonera, que reben el seu nom de dues coves prehistòriques situades al Moianès, i de dos gegantons, en Trapella i en Grony, nascuts els anys 2007, 2001 i 2017 respectivament.

Pròximament es publicarà més informació respecte a les bases del concurs i la formalització d'inscripcions.

 

Acte de lliurament dels premis del concurs de fotografia 'El Fet Geganter'

El divendres 20 de desembre, a les 19.00 h, tindrà lloc l'acte de lliurament dels premis XIX Concurs Nacional de Fotografia El Fet Geganter a la Nau de Sant Feliu de Llobregat. Aquest certamen està organitzat per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, i enguany arriba a la seva 19a edició.

En total, s'atorgaran quatre premis. El primer premi rebrà una dotació econòmica de 300 euros, el segon premi serà atorgat amb 200 euros i tant el tercer premi com el premi jove seran obsequiats amb 100 euros. Tots aquests reconeixements, a més, aniran acompanyats d'un diploma i d'un record.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article