Notícia

Més poblacions i més escenes en la nova temporada dels pessebres vivents

La temporada de la Federació de Pessebres Vivents arrencarà el 6 de desembre a Prullans de Cerdanya, Cànoves, Santa Pau, Navata i al Poble Espanyol de Barcelona

Pessebristes
El pessebre vivent del Món Sant Benet és l'únic que es realitza dins d'un monestir.
El pessebre vivent del Món Sant Benet és l'únic que es realitza dins d'un monestir.

Carrers i places del casc antic, monestirs medievals, pobles abandonats, masies, les ribes del riu i molts altres espais de valor patrimonial i natural d’arreu de Catalunya tornaran a ser l’escenari de diferents escenes del naixement de Jesús aquest Nadal. Els pessebres vivents segueixen en auge, i enguany es faran més de 120 representacions en una cinquantena de localitats. A més d’una arrelada tradició religiosa, els pessebres són en molts casos una reivindicació de la vida rural i d’uns oficis artesans pràcticament desapareguts.

Pujar per una pista forestal i arribar a la Masia de Castelló –en el terme de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant–, un poble habitualment abandonat però ara il·luminat i amb els seus habitants a les cases, treballant a la carbonera o cantant a la taverna. O recórrer el monestir de Sant Benet entre els pastors, els Reis Mags, la Verge i el nen Jesús, envoltats pels cants dels monjos benedictins i audioprojeccions que recreen l’ambient medieval.

El de la Masia de Castelló i el del Món Sant Benet són dos dels prop dels 48 pessebres vivents –associats a la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya– que es podran visitar entre 6 de desembre i el 12 de gener. Són viatges al passat, sense necessitat d’un DeLorean, que conviden a  descobrir a la vegada el patrimoni cultural i natural. Per aquesta temporada, diversos pessebres han ampliat escenes, recorregut i dies, conseqüència del creixement que viu aquesta tradició a Catalunya. Així, presenten noves escenes el de Bàscara, que recupera l’escena amb els profetes; el de Massanet, que incorpora l’escena de l’esclopeter, ofici artesà propi de la vila que consisteix a construir sabates de fusta, o el de Premià de Dalt, amb una nova escena de dimonis. Altres, com el de Vila-Seca o el Sant Feliu de Llobregat, amplien el número de representacions.

Entre altres novetats, el pessebre vivent de Calonge, que es fa al voltant del castell medieval, celebra del 20è aniversari i per això ha preparat activitats sorpreses abans de les actuacions. I el pessebre de la Masia de Castelló ofereix enguany l’Experiència del Pessebre dels Estels: l’oportunitat a qualsevol persona de participar al pessebre com a figurant, treballant a la forja o a la carbonera, per exemple.

Més visitants i més jovent

L’edició anterior, més 119.000 persones van visitar alguna de les representacions dels  pessebres de la federació, cosa que va suposar un increment del 43%. Per aquesta temporada, es preveu continuar aquesta tendència creixent, ja que enguany s’hi han sumat a la federació les poblacions de Maçanet de la Selva, Sant Martí de Llémena, Calonge, Món Sant Benet, Cànoves i Salou.  

Lola Beltran, presidenta de la federació, explica que l’entitat continua apostant per vincular el jovent a aquesta tradició: “El repte és incorporar el jovent en la transmissió d’aquest patrimoni cultural, aconseguir que hi entrin les noves generacions, més preparades i més obertes als canvis que ens demana la societat”. Per aconseguir-ho, des de fa dos anys aposten per les noves tecnologies, amb una aplicació per a mòbil (que ofereix al visitant informació extra sobre el pessebre, les seves característiques i l’entorn paisatgístic) i la possibilitat de comprar on-line. Segons Beltran, la fórmula sembla funcionar i és atractiva per als joves, ja que l'any passat es van vendre 6.000 entrades per internet.

Consulta tots els pessebres vivents en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article