Notícia

Adelaida Ferré i l'APCTTE, protagonistes de la presentació del Canemàs 17

La revista de reflexió i pensament associatiu publicada per l’ENS es va presentar de forma oficial el dijous 7 de novembre a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona

AssociacionismeReflexió
D'esquerra a dreta: el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de L’Ebre Santi Albiol, el periodista Guillem Carreras, el director de la revista Canemàs Joan-Ramon Gordo i l'historiador de l'art Joan Miquel Llodrà.
D'esquerra a dreta: el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de L’Ebre Santi Albiol, el periodista Guillem Carreras, el director de la revista Canemàs Joan-Ramon Gordo i l'historiador de l'art Joan Miquel Llodrà.

Periodista - Equip de Comunicació de l'ENS

El nou exemplar de la revista Canemàs, revista de pensament associatiu, presenta un recull de diversos articles dedicats a reflexionar sobre la cultura popular catalana i la seva importància dins del conjunt de la societat. Enguany, la publicació ha arribat al seu dissetè número, i ha comptat amb els articles dels següents autors: Miquel Botella, Pere Baltà, Joan Miquel Llodrà, Silvio Falcón, David Nàcher, Carme Oriol, Emili Samper, Mateu Tres, Santi Albiol, Miquel Ferrer, Francesc Fortuño, Joan-Ramon Gordo i Montraveta i Montserrat Garrich.

L’Institut d’Estudis Catalans ha estat partícip d’una vetllada d’allò més distesa en què es s'ha presentat el nou número de la revista Canemàs, publicada per l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, i dedicada a la reflexió de l’associacionisme cultural i popular català. La presentació ha comptat amb la participació de dos dels autors dels articles: l’historiador de l’art Joan Miquel Llodrà, i el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de L’Ebre (APCTTE) Santi Albiol.

D'una banda, Joan Miquel Llodrà ha exposat el seu article dedicat a la figura d’Adelaida Ferré i Gomis, estudiosa de les puntes nascuda l’any 1871. Podria considerar-se que va ser una dona avançada en el seu temps, ja que va dur a terme una gran recerca i documentació sobre les puntes catalanes i europees que ha estat molt valuosa per a estudis i investigacions actuals. Una altra de les seves fites va ser poder assistir com a representant de la cultura popular al Congrés Internacional d’Arts Populars de Praga, celebrat l’any 1928.

D'altra banda, el president de l’APCTTE Santi Albiol, ha presentat l’article que va escriure de forma conjunta amb Miquel Ferrer, anterior president de l’associació. En la seva intervenció ha destacat la importància de les celebracions de caràcter festiu amb bous a les Terres de l'Ebre, considerades una manifestació cultural pròpia de la Catalunya del Sud. A més, també ha volgut emfatitzar el seu caràcter no violent i lliure de maltractament, defensant el benestar animal per sobre de tot.

Aquest número també ha comptat amb articles dedicats al paper dels castellers a Catalunya, la cultura i l’associacionisme al Priorat durant el franquisme, els elements del bestiari festiu o la literatura popular catalana. Els noms de tots els autors participants són els següents: Miquel Botella, Pere Baltà, Joan Miquel Llodrà, Silvio Falcón, David Nàcher, Carme Oriol, Emili Samper, Mateu Tres, Santi Albiol, Miquel Ferrer, Francesc Fortuño, Joan-Ramon Gordo i Montraveta i Montserrat Garrich.

Per a més informació per adquirir el nou número de Canemàs i fer-se’n subscriptor, podeu fer clic aquí o posar-vos en contacte a info@ens.cat o al 93 269 10 42.

El Canemàs compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article