Notícia

De quan només els porcs menjaven patates

'Història del gust', publicat per Rafael Dalmau Editor, s'endina en els costums de les classes populars al llarg del temps

ReflexióPatrimoni Immaterial
Portada del llibre, escrit pels professors Nayra Llonch i Joan Santacana
Portada del llibre, escrit pels professors Nayra Llonch i Joan Santacana

Sabíeu que les patates eren un menjar que només es donava als porcs? O bé que el cafè era un producte d'allò més esnob, esnifat per la gent adinerada? Us heu preguntat mai en quines condicions defecaven, orinaven o es netejaven -sense gaire aigua, per cert, ja que es considerava que estovava i afeblia la pell- les persones humils quan no hi havia xarxes de clavegueram?

Si heu respost afirmativament a qualsevol de les preguntes anteriors, segur que us ho passareu més bé llegint Història del gust. Menjar i vestir al llarg del temps (Rafael Dalmau Editor, 2019). Més enllà de l'opinió que mereixi l'obra des d'un punt de vista acadèmic, cal saber reconèixer la gran ambició que han demostrat els professors Joan Santacana i Nayra Llonch presentant una investigació d'aquestes característiques.

No debades, és poc usual que l'estudi dels costums de les classes populars siguin utilitzats com a matèria primera d'una investigació històrica. Tal com exposen els autors en la introducció del llibre: "en lloc de començar a estudiar una societat per dalt de tot, pels seus valors ètics i morals, per les seves estructures econòmiques i les seves institucions polítiques, pels grans esdeveniments com les guerres o les revoluciones, comencem per baix, per analitzar els canvis en la manera de vestir dels homes i les dones o per estudiar què mengen (...). Aquests canvis aparentment banals, quan s'encaixen entre ells, ens proporcionen explicacions molt més convincents del passat i ens ajuden a observar millor els fenòmens del present".

La publicació recull fotografies de receptes medievals preparades per l'aula de cuina del Campus Internacional d'Experts en Turisme, Hoteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona. Un valor afegir per una obra a través de la qual, de manera amena i divulgativa, es pot aprendre l'evolució constant en la manera d'alimentar-se i vestir-se des del neolític fins als nostres deis. Un testimoni imprescindible per tothom qui desitgi conèixer la quotidianitat de totes les generacions que ens han precedit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article