Notícia

Lluís Calvo reflexionarà sobre el 70 anys del Museu Etnològic de Barcelona

Serà el dimecres 6 de novembre (19:00h) a la seu Montcada del museu

Exposicions
Façana del Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona a Montjuïc
Façana del Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona a Montjuïc

Parlem del Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Museu d'Història de Barcelona o bé el Museu Joan Miró. En canvi, quan volem referir-nos al Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona (MUEC), senzillament l'anomenem l'Etnològic. Un apel·latiu afectuós que ens revela la connexió emocional que els responsables del museu han aconseguit crear amb la ciutadania.

En la conferència Com i perquè mostrar cultures a Barcelona? Conèixer el Museu Etnològic de Barcelona en el seu 70 aniversari (1949-2019), Lluís Calvo explicarà la gènesi i evolució d'aquesta experiència museística d'èxit. Podeu sentir les seves reflexions el dimecres 6 de novembre (19:00h) a la seu del MUEC del carrer Montcada.

Calvo, doctor en Antropologia i delegat institucional del Consell Superior d'investigacions Científiques a Catalunya, és coneixedor del singular -i per molta gent sorprenent- context històric que va veure néixer el museu. Com és possible que, en la Barcelona dels anys 40, marcada per les misèries de la postguerra, el consistorí invertís importants partides pressupostàries a la creació d'un museu de caire etnològic? Perquè, a més a més, es va apostar decididament per finançar expedicions a països llavors considerats exòtics?

Les respostes a aquestes preguntes no són senzilles, però probablement s'han de buscar en el pòsit acadèmic que havia aconseguit crear l'etnologia catalana durant el primer terç del segle XX, i que de la mà de personalitats tan il·lustres com Joan Amades i Ramon Violant va cristal·litzar l'any 1942 en la creació del Museu d'Indústries i Arts Populars (MIAP), embrió de l'actual Museu Etnològic.

Coincidint amb el 75è aniversari de la constitució del MIAP, l'Ajuntament de Barcelona va publicar Etnològic BCN, un protocol interactiu per a conèixer tots els àmbis de treball del centre.

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article