Notícia

Una terra i una història a través del vi

A Vilafranca del Penedès, el Museu de les Cultures del Vi custodia més de 17.000 peces

Patrimoni Immaterial
El VINSEUM presenta una mirada integral sobre la vida humana entorn la producció de vi.
El VINSEUM presenta una mirada integral sobre la vida humana entorn la producció de vi.

Catalunya és terra de vins. Una terra diversa, com ho demostren les dotze denominacions d’origen catalogades al país. Sense les vinyes, no s’explicaria bona part de la història econòmica i cultural de Catalunya, ni tampoc la seva riquesa paisatgística. Però més enllà, el vi és també art, literatura, cultura, gastronomia, vivències de tota mena, i també festa. Tot plegat, permet fer un viatge complet per descobrir les múltiples facetes d’aquest producte tan genuí. I una bona manera de fer-ho és al Museu de les Cultures del Vi, Vinseum, ubicat a Vilafranca del Penedès.

La vida d’aquest museu comença l’any 1926, quan coincideixen a la vila l'Exposició d'Art del Penedès i l'arribada al Col·legi de Sant Ramon de Penyafort d'un nou professor, el pare Martí Grivé. L'any 1934 es va constituir una comissió mixta Ajuntament- museu, que va obtenir un local municipal cèntric per fer-hi el Museu de Vilafranca. En esclatar la guerra es van paralitzar els treballs, i la postguerra va propiciar la introducció de noves orientacions al Museu l’any 1945 amb l'estrena del primer Museu del Vi fundat a l'Estat espanyol. A partir de la dècada dels seixanta, l'ingrés de grans donacions van generar un fort impuls al Museu, que va poder créixer per acollir l'immens patrimoni adquirit en noves sales d'exposició.

I fins avui dia, que el Vinseum té un fons amb més de 17.000 peces vertebrades en diferents col·leccions que són testimoni imprescindible per a poder completar la història d’un territori marcat des de temps remots pel cultiu de la vinya i la producció del vi. D’altra banda, guarden l’empremta d’una activitat cultural que ve produint-se des que una generació d’intel·lectuals van revolucionar la Vilafranca d’entreguerres.

Un primer fons que es pot visitar és el d’arqueologia: el museu guarda el material dels més de 600 jaciments excavats, testimoni imprescindible per al coneixement de l’activitat humana en les zones de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, des del paleolític fins a l’edat mitjana, passant pels períodes iber i de romanització.

El segon fons és l’artístic, que deu el seu origen a les donacions de personatges il·lustres de la Vilafranca del segle XX. Hi ha una col·lecció d’art litúrgic integrada per pintura, escultura i orfebreria de procedències catalana i castellana, datades entre el segle XII i el XIX i un important fons de dibuix i pintura catalana d’entre la segona meitat del segle XIX i primera meitat del segle XX. Cal també destacar els fons pictòrics procedents de llegats de grans famílies del sector vitivinícola.

Un tercer fons és el de geologia. Les ciències naturals estan representades amb els valuosos fons de geologia, paleontologia i ornitologia. Tots ells són fruit de la inesgotable i vocacional activitat científica d’estudiosos que van arribar a recopilar, estudiar i classificar un bast patrimoni natural que han llegat a la societat.

En el camp etnogràfic, el museu excel·leix amb una de les col·leccions més emblemàtiques de la institució, la col·lecció del vi, un fons que deu el seu origen a la fundació del primer Museu del Vi de l’Estat espanyol l’any 1943, i que testimonia segles d’activitat en el cultiu de la vinya i en la producció de vi als cellers catalans.

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article