Notícia

Valls conquereix el 3 de 9 net

S'havia intentat coronar el castell 14 vegades sense èxit

Patrimoni Immaterial
Fotografia dels màxims responsables de la Colla Vella i la Colla Joves Xiquets de Valls després de l'actuació
Fotografia dels màxims responsables de la Colla Vella i la Colla Joves Xiquets de Valls després de l'actuació

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Després de l'actuació castellera viscuda aquest diumenge a Valls, qui no tindrà la temptació de parafrasejar el refranyer popular i desitjar que "Santa Úrsula ens conservi la vista"? La Colla Vella i la Colla Joves Xiquets de Valls han protagonitzat una de les diades més esplendoroses de la història bicentenària dels castells. La millor? Sempre és complex parlar en aquests termes. En qualsevol cas, segur que la primera que s'ha pogut verificar la construcció del 3d9 sense folre.

Una dada és molt reveladora per a comprendre la dificultat tècnica d'aquest castell. En tota la història contemporània dels castells, marcada per l'assoliment de construccions d'una gran envergadura i complexitat, només tres colles han intentat carregar-lo: les dues colles vallenques i els Castellers de Vilafranca. Ahir, després de catorze intents infructuosos, la Vella i la Joves, la Joves i la Vella, finalment van aconseguir carregar-lo.

Segur que el 27 d'octubre de 2019 quedarà registrat en la història dels castells com el dia que, per primera vegada, dues colles varen ser capaces d'aixecar el 3 de 9 net. Quedarà eclipsat en un pla secundari, i tanmateix també s'ha de subratllar, el conjunt de la diada viscuda ahir a la plaça del Blat. La Colla Vella ha demostrat un gran domini de les construccions sense folre, gràcies al qual també han aconseguit descarregar el 4 de 9 i el 2 de 8 net. La Joves també ha firmat una diada esplendorosa, arrodonida amb el 4d9 amb folre i la torre de 8 neta. Durant la ronda de pilars també s'han pogut presenciar castells de màxima dificultat, com ara el 2d8 amb folre i manilles de la Vella i el 2d7 de la Joves.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article