Notícia

El nou volum de la revista Canemàs es presentarà a l'Institut d'Estudis Catalans

Serà dijous 7 de novembre (19:00h) a la Sala Nicolau d'Olwer

Portada del dissetè volum de la revista Canemàs
Portada del dissetè volum de la revista Canemàs

Els bous a les Terres de l'Ebre, el relleu generacional en l'associacionisme cultural, la folklorista Adelaida Ferré... Són només algunes de les temàtiques que es tracten en el dissetè volum de la revista Canemàs, editada per l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català. La presentació se celebrarà dijous 7 de novembre (19:00h) a la sala Nicolau d'Olwer de l'Institut d'Estudis Catalans (C/ del Carme 47, Barcelona).

Com és habitual, el nou volum de la revista inclou una àmplia gamma de temàtiques. Continguts de caràcter històric, com els proposats per Pere Baltà a La Catalunya que impulsà la Il·lustració o Francesc Fortuño a Cultura i associacionisme al Priorat durant el franquisme; cròniques sobre projectes de gran importància patrimonial, com són l'Arxiu del Folklore de la Universitat Rovira i Virgili i la commemoració de l'Any Aureli Capmany, que durant el 2018 ha recordat el llegat del famós folklorista; assajos de màxima actualitat, com l'article de Miquel Botella Castells, identitats i independentisme; i també una entrevista en profunditat a l'antropòleg Manuel Delgado, que desgrana l'estreta relació que hi ha entre la festa  i la revolta social.

La revista també inclou una desena de ressenyes sobre publicacions recentment aparegudes al mercat. Entre altres, el lector podrà fer un tastet d'Història de la cuina catalana i occitana vol.1 (Editorial Sidillà, 2018), el documental Teresa Juvé: memòries d'exili (Fundació Paco Candel i Fundació Josep Pallach, 2018)o el llibre Santa Eulàlia, patrona de Barcelona (Museu Etnològic i de Cultures del Món, 2019).

La publicació de la 4a Beca d'Estudis de l'Associacionisme Cultural, molt aviat.

Núria Roca ha estat l'autora de la 4a Beca d'Estudis de l'Associacionisme Cultural Català, titulada Les dones a l'associacionisme cultural català. La incorporació i la participació de les dones en la cultura popular. Un extens treball que es troba en fase de publicació i que destaca els principals obstacles que impedeixen la igualtat efectiva d'homes i dones en les entitats culturals. La recerca s'ha concebut amb el clar objectiu de detectar aquelles mesures que poden adoptar els col·lectius de cultura popular per eliminar el biaix de gènere actualment existent. Els resultats d'aquesta investigació es publicaran en el volum 18 de la revista Canemàs.

El Canemàs compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article