Notícia

Reflexions entorn de la festa al carrer

Roger Albert, Amadeu Carbó, Salvador Palomar i Àngel Vallverdú són alguns dels ponents de la jornada de reflexió que se celebrarà el 26 d'octubre al Museu de Badalona

Reflexió
La jornada ha estat organitzada organitzada per la Coordinadora d'entitats badalonines de cultura tradicional i popular catalana, la Colla de Geganters de Badalona i l'ajuntament de Badalona.
La jornada ha estat organitzada organitzada per la Coordinadora d'entitats badalonines de cultura tradicional i popular catalana, la Colla de Geganters de Badalona i l'ajuntament de Badalona.

‘El poble quan balla: els seguicis populars. Reflexió entorn de la festa’, aquest és el títol de la jornada que tindrà lloc dissabte, 26 d’octubre al Museu de Badalona, per debatre sobre la festa al carrer, els balls a la cercavila, els festejos i les processons, a través de l’aportació d’experts en festes populars de Catalunya.

La jornada, organitzada per la Coordinadora d'entitats badalonines de cultura tradicional i popular catalana, la Colla de Geganters de Badalona i l'ajuntament de Badalona, s’endinsarà en la tradició folklòrica de ciutats com Lleida, Vic, Reus, Cervera, Igualada i el Vendrell amb debats i taules rodones entorn d’aquest patrimoni cultural, repassant les diferents expressions de la festa popular al carrer.

La jornada començarà a les 9.00h amb la benvinguda institucional de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, Helena Bayo; del president de la Coordinadora, Marc Oriol, i per la presidenta de la Colla de Geganters de Badalona, Montserrat Silvestre. La jornada s’allargarà fins a les 20h, amb un dia farcit d’activitats per “aprendre dels triomfs i els fracassos dels festejos populars”. Els assistents tindran al seu abast experiències i experts acadèmics de les diverses expressions populars catalanes al carrer.

Quins seran els temes de debat? Pau Plana inaugurarà la jornada amb la xerrada “Al davant los cabeçudos, i al detràs van los gegants!. Notes sobre el seguici de Lleida”. Després, Roger Albert parlarà del “Seguici popular de Vic, preservació i recuperació”. Salvador Palomar s’endinsarà en el seguici festiu reusenc: recuperació històrica, creació contemporània. Per la seva banda, Lluïsa Amenós i Amadeu Carbó faran un repàs per 700 anys de processó de Corpus a Barcelona, i es presentarà el projecte commemoratiu.

Abans de dinar, se celebrarà el debat La dualitat Catalunya Vella i Catalunya Nova, moderat per Antoni Virgili i Raimon Casals. En reprendre la sessió a la tarda serà el torn de Lluis Bellas, que parlarà sobre la Festa Major de Cervera i el seu Seguici Festiu: “Reflexions d’una recuperació en procés”. Àngel Vallverdú parlarà de la festa a Igualada: “Festa, conflicte i discursos sobre el patrimoni”, i Jordi Inglès i Jordi Quintana intervindran per reflexionar sobre la cercavila de cultura popular del Vendrell: “què, quan, com i perquè”. Finalment, la sessió acabarà amb una taula rodona sobre “la construcció de la Festa: conflictes i solucions”.

Aquestes seran les terceres jornades sobre folklore que tindran lloc a Badalona. En les anteriors edicions s’havien tractat aspectes relacionats amb els protocols, la recuperació d’elements festius i la gestió econòmica.

Us podeu inscriure a les jornades en aquest enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article