Notícia

Gollut, molt més que un festival de cinema

Entre el 12 d'octubre i el 3 de novembre es projectaran 61 sessions a Ribes de Freser

Caràtula del documental 'La meva pell', dirigit per Judit Aranda
Caràtula del documental 'La meva pell', dirigit per Judit Aranda

"Cinema compromès, fotoperiodisme, muntanya i medi ambient". L'eslògan del Festival Gollut és tota una declaració d'intencions. La projecció de la pel·lícula macedònia L'any del mico, dimarts 8 d'octubre (19:00h) a la Filmoteca de Catalunya, serà el tret de sortida oficial del programa d'enguany. Les 61 sessions que es projectaran a Ribes de Freser entre el 12 d'octubre i el 3 de novembre convertiran la sisena edició del festival en la més ambiciosa i extensa realitzada fins ara.

Organitzat per l'empresa Dinàmic Enginy, el Festival Gollut contempla dues tipologies de premis. Les cinc categories atorgades pel jurat reconeixeran el millor llargmetratge, el millor curtmetratge, el millor film de medi ambient Vall de Núria, el millor film de muntanya, i el millor reportatge de fotoperiodisme Datecuenta.

Fora de concurs, també es lliuraran el Premi Gollut del públic, el Premi Gollut dels joves, el Premi Gollut Miquel Porter i Moix -concedit per la Federació Catalana de Cineclubs-, i el Premi Gollut honorífic a la trajectòria, que enguany es lliurarà al director barceloní Ventura Pons durant l'acte de cloenda del festival, previst el 2 de novembre (21:30h) al Cinema Catalunya de Ribes de Freser.

Entre altres mesures, el compromís social del 6è Festival Gollut es traduirà amb la inclusió de persones amb discapacitat mental en el jurat i la concessió del Premi Gollut a la concòrdia. Segons Joaquim Roqué, director del festival, aquesta nova  categoria desitja reconèixer l'obra cinematogràfica "que faci valdre el millor dels éssers humans, així com la diversitat i la tolerància" entre cultures i religions. En la mateixa línia reivindicativa, dijous 31 d'octubre (10:30h) s'organitzarà la taula rodona La migració cap a Europa d'adolescents sense els seus pares, moderada per Fàtima el Bejaji i Núria Font.

El cicle Cinema amb valors oferirà onze docuementals sobre problemàtiques socials d'actualitat: igualtat de gènere, memòria històrica, drets laborals, lluites ecologistes, etcètera. Les onze sessions d'aquest cicle es podran veure a Zuric, Basilea i vuit punts de la geografia catalana: Barcelona, Figueres, Cassà de la Selva, Lloret de Mar, Ripoll, Planoles i la Vall de Núria.

 

Els golluts

El goll és una malaltia tumoral produïda pel creixement desmesurat de les tiroides. Altres símptomes són el nanisme, les deformacions menors (braços o colls inexistents) o lleugeres deficiències psíquiques. Els golluts, tal com eren coneguts les persones que sofrien aquesta malaltia a la vall de Ribes, foren condemnats a l'ostracisme, obligats a viure en comunitats aïllades. Això els obligaven a viure en condicions miserables, sovint en cabanes sense taules i en condicions d'higiene precàries.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article