Notícia

Fulls Candelians: «La droga que causa més perjudici social és l’alcohol» (Maria Luisa Marín, presidenta de l’associació Rauxa)

Plantejant si l’alcoholisme és una malaltia, la doctora Maria Luisa Marín Puig, presidenta de l’Associació Rauxa, màster en drogodependència per la Universitat de Barcelona, informa en els «Fulls Candelians», que edita la Fundació Paco Candel, que a Europa hi ha 23 milions de persones amb dependència de l’alcohol, i fa evident que és la droga que causa més perjudici social. Això no obstant, hi ha una gran resistència a reconèixer l’alcohol com una de les drogues de major morbiditat i mortalitat. «Aquesta actitud de negació o resistència, la manca de percepció de risc en relació al consum de alcohol, la seva accessibilitat i baix preu, així com la publicitat directa i indirecta, té conseqüències que es reflecteixen en les enquestes de salut—es lamenta la presidenta de Rauxa, associació guardonada amb el Memorial Francesc Candel 2009—. La darrera enquesta sobre alcohol i drogues ressalta que hi ha un increment del consum d’alcohol i bevedors de risc en la població d’entre els 15 i 64 anys, amb un augment de borratxeres en totes les edats i del que s’anomena consum «botellón».

El desenvolupament de la dependència es produeix de manera insidiosa, però inexorable, en un alt percentatge de la població: un 8,46 %. Aproximadament un 10 % dels bevedors desenvolupen una addicció a l’alcohol, i d’aquests un 4 % ho farà als cinc anys de començar a consumir-ne.

La doctora Marín fa una detallada anàlisi dels efectes del que es considera una malaltia del sistema nerviós central, de tal manera que el malalt perd la capacitat de control sobre la beguda i acaba necessitant aquesta substància per a portar a terme les més mínimes activitats quotidianes i per a evitar la síndrome d’abstinència. Si aquesta malaltia no es tracta correctament, els malalts acabaran al cementiri prematurament (un terç dels malalts psiquiàtrics són alcohòlics), a la presó com a conseqüència de les conductes delictives i violentes que comporta l’alcohol, i finalment al carrer, patint la marginació més severa.

«És vertaderament indignant que alguns malalts alcohòlics acabin al carrer en una situació altament dramàtica, injusta i evitable. És el fracàs d’una societat que no té clar que l’alcohol no és vehicle de benestar, alegria ni apropament als altres…», sinó que és el motiu del 7,4 % de totes les causes de mala salut i de mort prematura a la Unió Europea, el tercer factor de risc per a la salut després del tabac i de la hipertensió. Totes aquestes i altres afirmacions, contrastades científicament, es poden llegir al «Full Candelià» número 3 de la Fundació Candel i a l’Observatori Social que es divulguen en el web fundaciocandel.org, en la que també és possible sol·licitar la publicació, magníficament impresa i il·lustrada amb les imatges de l’acte de lliurament del Memorial Francesc Candel i la vinyeta de la «Petita història de Paco Candel», il·lustrada per Pilarín Bayés amb una al·legoria de la col·laboració de l’escriptor amb l’Associació Rauxa.

Els interessats també hi trobaran les altres tres edicions dels «Fulls Candelians»: les dues primeres, signades per l’historiador i exconseller de cultura Joaquim Ferrer, biografien els periodistes Josep M. Huertas i Jaume Fabre, que van ser guardonats amb el Memorial Francesc Candel 2008, i la que el mateix president de la Fundació, Pere Baltà, dedica a l’elogi de «La feina ben feta dels Cors de Clavé», la Federació del qual va ser distingida amb el Memorial 2009 de l’àmbit cultural. Aquestes quatre edicions inicien una col·lecció de textos per a la qual el pintor Joan-Pere Viladecans, patró de la Fundació Candel, ha il·lustrat amb un abecedari de lletres capitulars.


Comentaris

Lino Diaz
2.
He sufrido en mis propias carnes la mala praxis de ésta sra, he visto sufrir a otros pacientes los constantes desprecios, la tirania, el miedo que inflinge, los castigos...,ustedes podran leer que en la ASOCIACION RAUXA tienen una furgoneta la cual sale cada noche para repartir alimentos, café...algo caliente a los sin techo con problemas de adicción al alcohol y demás substancias...MENTIRA, la furgoneta de noche siempre esta aparcada donde empieza la calle Gran de Gracia y solo se usa como castigo para enviar alli a dormir a quienes bajo el criterio de la sra Marin no se portan bien...buena terapia de choque, he visto enviar a un paciente alli en pleno invierno, con un frio que pelaba, con 66 a de edad y una bronquitis crónica solo por no estar de acuerdo con una clase de musico-terapia que daba un tal monitor Jordi Liguerre, mimado de la sra Marin y con el que mantiene una relación muy insana, el sr en cuestión se llama Jordi Ferran y espero que a estas alturas se encuentre bien ya que es una buena persona y un buen amigo...en fin yo seguiré empecinado en mostrar a la sociedad la verdadera cara de la sra Marin y la secta RAUXA que con mano de hierro dirige, por suerte conmigo no pudo y no forme parte de su circo.
Jose Toledo Toledo
1.

Creo que la doctora marín deberia acostarse con el señor bono y asi terminarian todos sus problemas. Es cierto, pienseselo.

Comenta aquest article