Notícia

El 6è Fòrum Internacional de Música de París reflexionarà sobre els drets a la música

Aquest diumenge arrenca la trobada organitzada per l‘International Music Council (IMC) de la Unesco

Cant coralSocietats musicals
Edició anterior del Fòrum Internacional de Música
Edició anterior del Fòrum Internacional de Música

Com la música pot ajudar a les poblacions o zones mes desfavorides, des dels joves refugiats a Austràlia o als supervivents d’un devastador terratrèmol a la Xina; com alguns artistes s’ho fan per treballar sota l’amenaça d’empresonament en llocs on la música està prohibida. O com garantir una remuneració justa per als artistes, que reconegui el valor social de la música. Aquestes són algunes de les qüestions que es plantejaran al 6è Fòrum Internacional de la Música, que reunirà a París prop de 600 participants, entre músics, professionals i entusiastes de la música d’arreu del món.

Al llarg de 4 jornades, entre el 29 de setembre i l’1 d’octubre, músics, directors, productors, programadors, acadèmics, educadors, periodistes, activistes, etc. reflexionaran sobre el paper de la música en el món actual. El programa del Fòrum, que porta el lema “Xoca-la: els cinc drets de la música en acció”, girarà al voltant d’aquests cinc drets, que representen els valors fonamentals de l’IMC: dret a la llibertat d’expressió, a l’educació musical, a la participació musical, al desenvolupament artístic i comunicació  i al reconeixement i remuneració justa.

Així, s’explicaran experiències que evidencien com l’educació musical pot contribuir a la justícia social: la participació en la música a la societat afganesa després del període talibà en què aquesta estava prohibida, la música per a presos als EUA, per a joves refugiats a Austràlia o per a supervivents d’un terratrèmol a la Xina. Comptarà amb la participació de figures com Rami Essam, músic i activista egipci, símbol de la Primavera Àrab; Tia Korpe, fundadora de l’organitzacio Future Female Sounds per promocionar el talent musical femení; o Dr. Sarmast, impulsor del projecte ‘Revival of Music Education in Afghanistan’, etc.

El Moviment Coral Català participarà al Fòrum com a representat del l’Europa Cantat. Mercè Cano, presidenta de l’entitat des del mes de juliol, explica que la trobada vol demostrar “què pot fer la música en la societat del segle XXI, i com, pel seu caràcter interdisciplinari, ens permet arribar a tot arreu i incidir i ajudar a les zones més desfavorides”.

A més de les taules rodones i presentacions, el Fòrum ha programat una sèrie d’activitats paral·leles. Hi haurà diverses actuacions i concerts, entre ells, l’1 d’octubre, un concert especial que celebrarà tant el 70è aniversari del IMC com el Dia Internacional de la Música, que va ser instaurat l’any 1975 per Yehudi Menuhin, llavors president de l’IMC. A més, també se celebrarà el lliurament dels premis IMC Music Rights, que s’atorguen a projectes o programes que treballen en algun dels cinc drets proclamats per l’IMC.

Consulta tot el programa en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article