Notícia

Les millors construccions humanes s’exhibeixen aquest dissabte al Rosselló

La Federació de Colles de Falcons de Catalunya i Aire Nou de Bao organitzen la gran cita falconera

Castells i Falcons
Imatge de la Trobada de Falcons de 2015 a Vilafranca del Penedès.
Imatge de la Trobada de Falcons de 2015 a Vilafranca del Penedès.

Onze colles i més de 500 persones participaran aquest cap dissabte 28 de setembre a la 18a Trobada Nacional de Falcons, un dels principals esdeveniments del món falconer, que es farà a la localitat de Sant Llorenç de Salanca, al Rosselló. La festa vol servir per promocionar aquesta expressió de cultura popular a la banda nord dels Pirineus, on és un fenomen emergent però encara poc conegut.

A la trobada hi participaran la totalitat de les onze colles actives que formen part de la Federació: els Falcons de Llorenç del Penedès, de Vilafranca del Penedès, Piera, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Castellcir, Malla, Capellades, Vallbona d’Anoia, de Salanca i els Falcons del Riberal, de l’associació Aire Nou de Bao, la colla amfitriona i coorganitzadora, que enguany celebra el seu 10è aniversari.

El programa començarà a les quatre de la tarda, amb tres recorreguts pel centre de Sant Llorenç de Salanca, per anar a la plaça General de Gaulle, la principal i més gran de la vila. Allà les colles mostraran les seves millors construccions humanes en diverses rondes i acabaran amb una actuació conjunta. Cada colla farà un mínim de set figures, que servirà per mostrar la diversitat i riquesa del món falconer: el públic podrà gaudir de pires, escales, fonts, serres, cristos, rellotges, ventalls i tot tipus de figures, des de les més representatives fins a les més noves.

La festa continuarà amb un aperitiu, l’assemblea general de la federació i les colles i un sopar, i acabarà amb un concert de gralles i sacs de gemecs d’Aire Nou de Bao al poliesportiu i l’actuació del DJ Tabasco Driver. A més, com a novetat d’enguany, el públic podrà visitar una exposició de fotografies a la Mediateca de Sant Llorenç, cedides per totes les colles.

Hervé Pi, fundador d’Aire Nou de Bao, explica que l’esdeveniment vol ser un espai on les colles puguin trobar-se, compartir experiències i estrènyer llaços, i sobretot vol servir per promocionar el món falconer, que reconeix que encara “és una tradició poc coneguda: ara per ara els falcons no gaudeixen dels castells per exemple. Organitzar una trobada com aquesta pot atreure públic, mitjans de comunicació i despertar ganes a més gent d’afegir-se a una colla existent, fer-la més gran, més important o... qui sap, potser crear la seua pròpia colla”.

És el segon cop que la trobada Nacional de Falcons es desplaça a la Catalunya Nord, on els falcons són un fenomen recent. L’Associació Aire Nou de Bao, que ja feien castells des de l’any 1997, van descobrir els falcons arran d’una actuació dels Falcons de Vilanova per la Diada de Catalunya Nord de 2001. Vuit anys més tard es va constituir la colla dels Falcons del Riberal, i un any després, per celebrar aquest primer aniversari, van organitzar la Trobada Nacional a Perpinyà.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article