Notícia

La Mercè és popular

Els col·lectius festers organitzaran 43 activitats entre el 15 i 24 de setembre

Festes i festivals
La cultura popular en les Festes de la Mercè
La cultura popular en les Festes de la Mercè

Tornen les jornades laborals, torna el curs escolar, torna la programació diària del despertador, i per  combatre el sovint dolorós retorn a la rutina quotidiana, a Barcelona també tornen les Festes de la Mercè. Amb l'organització de 43 activitats entre el 15 i el 24 de setembre, els col·lectius de cultura popular tornaran a ser protagonistes de la celebració més multitudinària de la capital catalana.

Com a prèvia al programa oficial de la Mercè 2019, diumenge 15 de setembre (18:00h) s'inaugurarà la mostra de gegants al Pati Manning (Carrer de Montalegre, 7). Aprofitant l'avinentesa, es presentarà en Normal, el primer gegant amb discapacitat intel·lectuat, creat per la mestra gegantera Dolors Sans a petició de la Fundació Aspasim i l'Associació Oratge.

Durant la celebració del Toc d'Inici, divendres 20 (19:00h) a la Plaça Sant Jaume, es podran veure els tretze elements que conformen el seguici popular de la Ciutat. Tal com és habitual, anirà precedit del Pregó de la Mercè -enguany a càrrec de l'exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena- i d'una cercavila que transcorrerà entre el Palau de la Virreina i la plaça Sant Miquel (19:00h). A continuació, ja fora de l'àmbit protocol·lari, tindrà lloc la Passejada de Dracs i Bèsties de Foc (22:00h, El Born Centre de Cultura i Memòria) pels carrers més cèntrics del Barri Gòtic.

Pels amants de la cultura popular, Dissabte 21 és el dia amb la programació més eclèctica. La jornada començarà amb la celebració del Matí Bastoner i el Mercè Dansa, a les 11 del matí a la Plaça Sant Jaume i l'Avinguda de la Catedral respectivament, i prosseguirà a la tarda amb una extensa gamma d'activitat: el concert dels Cors de Clavé (18:00h, Avinguda Catedral), una nova sessió del Mercè Dansa (18:00h, Plaça Sant Jaume) i l'emergència del foc com a gran protagonista de la vesprada. Acabat el concert de la Tabalada (19:45h, Plaça Antoni López), es viurà la Ceptrotada (Plaça Antoni Maura, 20:25h), tal com és conegut el correfoc de la Mercè, sens dubte un dels moments més esperats de la festa.

Diumenge 22 serà el torn del sardanisme i les construccions humanes. Acabat el recorregut enre la Plaça Nova i la Plaça de Sant Jaume, els Falcons de Barcelona i els Falcons de Vilanova faran una actuació a l'epicentre de la ciutat (11:00h). Prenent el seu relleu, i en el marc del 50è aniversari dels Castellers de Barcelona, la Diada Castellera Històrica de la Mercè comptarà amb el concurs dels Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafera i la colla actual. Paral·lelament, l'Avinguda de la Catedral es convertirà en el punt de trobada dels sardanistes barcelonistes. La Principal del Llobregat serà la cobla convidada en el 69è Concurs de Colles Sardanistes (11:00h) i de la ballada de sardanes de la Unió de Colles Sardanistes (13:00h).

Les actuacions dels col·lectius de cultura popular finalitzaran dimarts 24 amb una intensa traca final. Des de les 8 del matí, horari d'inici de les matinades de rallers, els barcelonins podran gaudir de la Galejada de Trabucaires (9:15, Font de Canaletes); la XXVI Mostra de Balls de Gegants i Passada de Nans de Gegants (11:00h, Plaça Sant Jaume); el Seguici de la Mercè (12:00h, Plaça de la Mercè), que culiminarà amb els balls de l'Àliga i dels gegants a la Plaça Sant Jaume; la Diada Castellera de la Mercè (13:00h) al mateix emplaçament; o la cercavila de cloenda Toc de plegat (20:30h, Plaça Sant Jaume), entre altres.

 

275 entitats participaran de la 4a edició de l'Associa't a la festa

Impulsat pel Servei d'Acció Comunitària de l'Ajuntament de Barcelona, l'Associa't a la festa sorgeix el 2015 com a espai de trobada entre les entitats socioculturals barcelonines. Les 275 entitats que participen de la 4a edició, prevista a la Plaça de Catalunya el 21 i 22 de setembre (10:30-22:00h), es responsabilitat de l'organització de 160 activitats. La cultura popular hi serà representada amb la lectura dramatitzada del text Testimoni de càrrec, coorganitzada per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, i la mostra de danses col·lectives de Catalunya Ballar no ens atura!, impulsada per l'Esbart Català de Dansaires.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article