Notícia
Tret de sortida a la campanya de pessebres
La 49a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears se celebrarà el 29 de setembre a Vilassar de Mar
PessebristesVilassar de Mar es convertirà el pròxim 29 de setembre epicentre del pessebrisme acollint la 49a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears, que organitza l'Associació de Pessebristes i Modelistes de Vilassar. El repte és fer valdre la tradició marinera, la floricultura i el pessebrisme, amb un intens programa d'actes i exposicions. La jornada arrencarà amb una actuació de les colles festeres de Vilassar, seguida d’una caminada pel carrer Sant Joan fins a la plaça de l’Església.
Després serà el torn de la missa a l’església parroquial de Sant Joan de Vilassar, i a la mateixa hora com a activitat alternativa es podrà gaudir d’un sainet de teatre a la sala Carrau i un concert de la coral. Posteriorment, a les 12h es visitaran les exposicions de pessebres, i després d’una visita al casc antic de la vila, els participants es dirigiran al mercat de la Flor per fer un dinar de germanor. I per acomiadar la trobada, el tradicional intercanvi d’obsequis entre les entitats assistents i el lliurament del fanalet a l’associació que ha organitzat la trobada l’enguany.
“Amb aquesta trobada fem el tret de sortida a la nostra temporada, l’inici de curs dels pessebres, perquè el 4 d’octubre és Sant Francesc d’Assís, el nostre patró, i és una tradició que fa cinc dècades que es produeix”, explica a Tornaveu el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català. “Després d’aquesta trobada comencem el cicle de preparació per al Nadal, i aprofitem per trobar-nos el màxim nombre d’associacions per intercanviar projectes, perspectives i idees. Som 67 associacions a Catalunya i a les Balears, amb prop de 15.000 socis, i comptem que a la trobada hi haurà una trentena d’associacions i unes 300 persones”, afegeix.
Però el relleu generacional està assegurat, en la tradició pessebrista? L’Albert reconeix que “costa molt, tot i que comença a haver-hi gent jove, però és un món que, a diferència dels castellers, sempre ha estat més de jubilats i gent gran”. De fet, afegeix, “a la gent gran els costa més de veure que hi ha altres idees, altres formes de fer pessebre, i sempre hi ha una polèmica sobre si cal mantenir la tradició estrictament o es poden modernitzar els pessebres”. Personalment, veu com a positiu que alguns joves hagin començat a fer pessebres “que responen a les noves realitats de la societat”. I encara un altre apunt: “comencem a tenir dones presidentes d’associacions de pessebres, una gran notícia perquè aquest món ha estat tradicionalment dominat pels homes”.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari
Atenció: com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació
Associacionisme Bestiari i Imatgeria Cant coral Castells i Falcons Catifaires Diables i dimonis Esbarts dansaires Festes i festivals Gegants Joc Tradicional Música tradicional Pastorets Patrimoni Immaterial Pessebristes Puntaires Sardanes Societats musicals Teatre Trabucaires Tres tombs Reflexió
Segueix-nos
Connecta amb nosaltres