Notícia

Els tabals tradicionals faran vibrar Cervera el pròxim 5 d’octubre

El 2n Concurs Nacional de Tabals Tradicionals espera reunir prop de 120 participants

Diables i dimonisMúsica tradicional
1er Concurs Nacional de Tabals Tradicionals
1er Concurs Nacional de Tabals Tradicionals

Potenciar el toc del tabal tradicional i donar a conèixer totes les possibilitats que té aquest instrument en el món del foc. Aquests són els objectius del 2n Concurs Nacional de Tabals Tradicionals, que se celebrarà als patis de la Universitat de Cervera el primer dissabte d’octubre, a càrrec de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i el Ball de Diables de Cervera – Carranquers. Les colles que vulguin participar-hi es poden inscriure fins al 15 de setembre.

El concurs, hereu del Concurs de Timbals Tradicionals de l’Alforja, canvia per primer cop d’escenari i aterra enguany a Cervera, per unir-se així a la celebració de la colla local de Lo Carranquers, que durant aquest 2019 està festejant els seus 25 anys. La festa espera reunir prop de 120 colles d’arreu de Catalunya i unes 500 persones per gaudir el so del timbal tradicional.

L’objectiu del concurs és reivindicar el valor del tabal tradicional el concurs. “Davant la regressió del tabal tradicional, i l’aparició de les batucades i les noves tendències, el concurs vol potenciar i posar en valor aquest instrument, i fer visible totes les possibilitats que té, que són molt àmplies”, explica el president de la Federació, Pep Enric. Per això, els organitzadors han establert unes bases molt estrictes sobre com ha de ser aquest instrument: “Dues membranes de pell i tocants amb dues baquetes, i diàmetres de 14 a 21 polzades”. No s’acceptaran caixes, timbals de gralla, redoblants, bombos, “zurdos”, “repeniques”, etc.

Competició en dues fases

La jornada festiva començarà al matí, amb la recepció dels participants, una masterclass a càrrec de Gerard Pouget,  oberta a tothom que vagi amb tabal, i un dinar de germanor per a les colles.

El concurs pròpiament s’iniciarà a les 16.30 hores a la Plaça de la Universitat, i tindrà dues fases. Una primera eliminatòria, on els concursants hauran de mostrar les habilitats interpretant el repertori en una actuació estàtica i també en el context d’una cercavila. Els grups finalistes passaran a una fase final, on competiran en una actuació estàtica, amb un repertori que haurà de ser diferent a l’anterior i amb una durada inferior als deu minuts.

Un jurat serà l’encarregat d’escollir els tres grups guanyadors, que es repartiran 400 euros en premis. En la seva valoració, tindrà en compte l’originalitat, qualitat, complexitat i identitat dels tocs, així com el vestuari, la posada en escena i la formació del grup. També es premiarà al millor músic de concurs, que rebrà un tabal de diables tradicional, cortesia de Xixo Luthier.

Els grups que vulguin participar han de complimentar el formulari d’inscripció en el següent enllaç. El termini finalitza el 15 de setembre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article