Notícia

Les 47 Jornades Internacionals Folklòriques mostraran la riquesa de les danses del món

El festival viatjarà per una quinzena de poblacions catalanes del 6 al 15 de setembre

Festes i festivals
El Ballet folklòric Raaga, de l’Índia
El Ballet folklòric Raaga, de l’Índia | Adifolk

Amb l’objectiu de compartir i gaudir de la diversitat i vitalitat de les danses d’arreu del món tornen les Jornades Internacionals Folklòriques (JIF). Organitzat per l’Associació per a la Difusió de Folklore, Adifolk, el festival portarà prop de 200 actuants procedents de la Índia, Mèxic, República russa de Baixkíria, Euskadi, Illes Balears i Catalunya, que participaran en espectacles, cercaviles, tallers i altres activitats per tot el territori.

Calella tornarà a ser el punt de partida del festival, que arrencarà divendres 6 de setembre amb un espectacle inaugural amb la participació de tots els grups. En aquesta ocasió, els Gegants de Calella seran els amfitrions en representació de Catalunya a les JIF. Els actes a Calella es perllongaran durant tota la setmana amb actuacions dels diferents grups, concert de músiques del món i tallers de dansa.

El festival ha convidat per aquesta edició els ballets folklòrics Raaga de l’Índia, Krujevà de la República de Baixkíria, i Tamaulipas de Mèxic, el grup Elai Alai de Portugalete (Euskadi), S’Eixam Mallorquí de Sóller (Illes Balears) i de Catalunya la Mediterrània Dansa de Figueres, acompanyats pel Capgròs Folk d’Adifolk. A més dels grups de balls i esbarts, a les jornades també estaran presents els Gegants de Calella, ja que des del festival es vol també donar representació cada any d’un àmbit diferent de la cultura catalana.

Durant deu dies, el festival viatjarà de nord a sud i d’est a oest de Catalunya, amb actuacions a les poblacions de Bellpuig, Gironella, Montblanc, Rajadell, Santa Maria de Palautordera, La Llagosta, Arenys, Matadepera, Ripoll, Vilanova d’Espoia, L’Hospitalet de Llobregat i Barcelona, entre d’altres, amb l’objectiu de estrènyer llaços entre els grups catalans i els visitants.

Les jornades es tancaran diumenge 15 de setembre a Figueres, recuperant la celebració de l’acte de cloenda amb caire itinerant. Hi participaran tots els grups internacionals, mentre que  la representació catalana anirà a càrrec de l’Esbart Mediterrània Dansa de Figueres, juntament amb els grups de cultura popular de la ciutat.

Un festival amb més de 80 cultures

El festival va néixer l’any 1972 amb el lema ‘Les danses dels pobles pel nostre poble’ amb la intenció d’apropar les cultures i els pobles a través de la dansa. Durant els dies que les JIF-Catalunya viatgen pel nostre país, en la gran majoria de les poblacions se celebren altres activitats paral·leles de cultura popular, trobades entre directors i membres d'agrupacions culturals, tallers de danses, etc. que organitzen els propis ajuntaments o associacions creant un clima d'intercanvi cultural molt interessant. Al llarg de les 46 edicions celebrades, hi han participat més de 250 grups d'un total de 80 països.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article