Notícia

La cultura popular comparteix protagonisme amb els carrers guarnits a Gràcia

Enguany s’estrenarà la Passada del pregó, que inaugurarà la festa major el 14 d’agost

Aplecs i festes
Els gegants de Gràcia, Pau i Llibertat, i els gegantons, Torradet i Gresca
Els gegants de Gràcia, Pau i Llibertat, i els gegantons, Torradet i Gresca

La Festa Major de Gràcia és un dels esdeveniments festius més esperats de tot l’any, tant pels graciencs com pels veïns de la resta de barris de la ciutat, i també per als forans, que envaeixen els carrers per gaudir de la sana rivalitat a l’hora de decorar els espais. Enguany seran 24 els carrers que canviaran la seva fesomia, tres més que el 2018, en una edició de les festes que ja passa els dos segles de vida, en concret, 202 anys. Entre el 14 i el 21 d’agost, a més de les activitats lúdiques i festives tradicionals d’aquesta celebració, la cultura popular consolida el seu paper central amb una munió d’actes i activitats que reflecteixen la riquesa en patrimoni cultural de la ciutat.

Us convidem a fer un recorregut per l’oferta de cultura popular de la Festa Major de Gràcia. Comencem per la Passada cap al pregó el dia 14. Les pregoneres i les autoritats aniran acompanyades per l’Àliga i els Gegants de Gràcia, alhora que els músics de les colles de cultura popular de Gràcia convidaran tothom a assistir al pregó a la plaça de la Vila. Un cop a la plaça de la Vila i per escalfar motors per al pregó, els músics de les colles de cultura popular es lluiran a la plaça de la Vila i interpretaran el “Timbgrallers”, l’himne de les colles gracienques. En acabar el pregó, i com a novetat d’enguany, l’Àliga i els Gegants de la Vila faran una ballada davant les pregoneres després del pregó. I aquell mateix vespre, els castellers assajaran en públic per preparar les actuacions dels propers dies.

El 15 d’agost, dia central, hi haurà matinades de grallers i tabalers, així com matinades de foc, preludi del seguici d’autoritats per anar a la missa de Festa Major. Hi prenen part la Guàrdia Urbana de gala, els capgrossos, els gegants i gegantons, els dracs –el vell i el nou-, l’Atzeries de la Vella, en Gaudiamus del Coll i l’Àliga, acompanyats pel veïnat de la vila. A l’ofici hi actuaran els Gegants, que ofereixen el ram de la Llibertat a la Mare de Déu.

Després vindrà el lluïment de les colles de cultura popular a la plaça de la Vila, i a la tarda, la cercavila amb totes les colles de la vila i altres colles convidades, com ara els Gegants del Casco Antinguo de Pamplona. L’endemà és la Diada de Sant Roc i hi ha cercavila, taller de ball de bastons i diada castellera al vespre, que continua l’endemà.

Diumenge 18, els Gegants graciencs conviden els gegants del carrer de Viserta de Monistrol de Montserrat, de l’any 1913, a passejar pels carrers de la vila. I dilluns és el torn de les havaneres, a càrrec del grup Pirats pel Mar. Dimarts la festa continua amb una cercavila dels gegantons de la fundació, en Torradet i la Gresca, que surten a ballar pels carrers guarnits. I segon torn d’havaneres per a qui se les hagi perdut el dia abans.

El dia 21 és el torn de les sardanes, amb una ballada a càrrec de la cobla Rambla, i també una cercavila de cloenda de les activitats geganteres amb els Gegants i Gegantons de Gràcia. També una tabalada prèvia al correfoc i una sortida de diables que faran els seus tradicionals versots. Finalment, arribarà el correfoc infantil i després el correfoc amb totes les colles infantils i adultes de la Vila de Gràcia i les seves convidades. I a les dues de la matinada es posarà punt i final a una setmana de rauxa amb la traca de fi de festa.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article