Notícia

Tot a punt per a Sant Roc, la festa més antiga de Barcelona

Des de 1589 venen celebrant-se ininterrompudament a la Plaça Nova.

Aplecs i festes
Entre el 14 i 17 d'agost se celebren les 430es Festes de Sant Roc
Entre el 14 i 17 d'agost se celebren les 430es Festes de Sant Roc

Al bell mig del barri Gòtic de Barcelona s’escriu cada estiu un nou episodi de la història festiva de la ciutat. Pels volts del 16 d’agost, Sant Roc, el barri bull en el moment més àlgid de la festa major de barri més antiga. És sant Roc, i l’Associació de Festes de la Plaça Nova la fa ben grossa.

Entre el 14 i el 17 d’agost veïns i forans poden gaudir d’una Festa Patrimonial d'Interès Nacional, inscrita també al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, que conserva moltes tradicions i elements festius únics a Barcelona. Aquestes festes s’han celebrat de manera ininterrompuda des del 1589, i l’Associació ha treballat sense descans perquè es mantingui ben viva. Beure amb porró llarg, participar en el joc de la cucanya, la festa del gos o el tast de panellets de Sant Roc, sense oblidar les sardanes, els balls, la cercavila i el correfoc.

Un còctel per homenatjar sant Roc, qui, segons el llegendari barceloní, va caure malalt de pesta durant una visita a la ciutat i es va aixoplugar a les muralles romanes. Tothom el va menystenir, llevat del gos del forner del barri, que cada dia l’alimentava amb panets. Gràcies a això, es va recuperar i va reprendre el camí acompanyat de l’animaló. A sant Roc, hom també li atribueix la protecció dels veïns del barri contra el brot de pesta que hi va haver a la ciutat el 1583, perquè no se'n va morir cap a conseqüència de l'epidèmia. D’aquí ve que la festa sigui un vot del poble que es renova cada any, durant la missa solemne de festa major a l’església del Pi.

El tret de sortida el dóna la tradicional cercavila En Cu-cut Dalt del ruc el 14 d’agost, i el dia 16 es pot veure el seguici de Sant Roc, acte central de la festa. Hi desfilen el diable de Sant Roc, l’Àliga de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, els Gegants de la Plaça Nova, el nan Cu-cut i les banderes patronals, tots plegats fins a la basílica del Pi per participar en la missa solemne. Tampoc no hi faltarà la trobada de gegants que fa més de tres dècades que acull la plaça Nova, on es troben bona part de la imatgeria festiva i popular de la Ciutat Vella i de fora, que hi representa els seus balls.

L’Associació de Festes de la Plaça Nova, hereva de la Comissió de Festes de Sant Roc de la Plaça Nova i carrers adjacents i de la Confraria de Sant Roc de la Plaça Nova de la Catedral de Barcelona, té la seva història estretament i inseparable lligada, des de l’any 1589 fins l’actualitat, a la celebració de les festes patronals i veïnals més antigues conservades a la ciutat de Barcelona: Sant Roc.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article