Notícia

Cançons tradicionals des dels balcons

Riudaura celebra la 14a edició del festival de cançons i tonades tradicionals

Música tradicional
Els veïns del poble són els protagonistes del festival, organitzat conjuntament pel GRFG i l'Ajuntament
Els veïns del poble són els protagonistes del festival, organitzat conjuntament pel GRFG i l'Ajuntament

Difondre i revitalitzar el patrimoni sonor és l’objectiu del festival ‘D’aquí estant veig una estrella’, que aquest divendres i dissabte arriba la seva 14a edició. La participació dels veïns de la localitat i un marc inusual (on els balcons i finestres de les cases que encerclen la plaça del Gambeto serveixen també d’escenari) en fan d’aquest un festival gairebé únic a Catalunya. Enguany els músics Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Miquel Gil seran protagonistes del Sopar de Cantadors.

L’any 2006 el Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa (GRFG), del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, va publicar un llibre on recollia prop de 200 cançons i tonades tradicionals de la població de Riudaura. Per a la seva presentació, i per tal de recuperar i revitalitzar aquell patrimoni, retornant-lo precisament d’allà on havia sortit, es va organitzar un concert on els mateixos veïns i veïnes interpretaven alguns dels temes. Catorze anys després, aquell concert s’ha convertit en un festival consolidat i una de les cites de música tradicional de l’estiu a La Garrotxa.

El festival, batejat amb el mateix títol que el llibre, ‘D’aquí estant veig una estrella’, atrau a Riudaura més de 600 persones en una població de 450, de les quals prop de 50 participen directament, ja sigui cantant o en l’organització. La programació, que a la 10a edició es va ampliar a dos dies, combina la participació dels habitants de Riudaura amb reconeguts músics.

Dos dies de programació

Divendres 26, a les 21 hores, es farà el Sopar de Cantadors, seguit de l’actuació de Pep Gimeno Botifarra i Miquel Gil, que presentaran el seu nou treball Nus, un enllaç de complicitat entre dos cantadors musicalment diversos, però lligats pel fil de la música valenciana.

Dissabte 27 de juliol, a les 22 hores, es farà el tradicional concert, que comptarà amb ell grup de cançó improvisada Corrandes són Corrandes, l’arpista Josep Maria Ribelles, i Laia Bosch i Albert Massip. Els acompanyaran els Músics i Cantadors de Riudaura, tres formacions de músics i una quinzena de cantadors, tots veïns del poble.

Pep Garcia, membre del GRFG i autor del llibre que va motivar el festival, explica que “durant aquests anys al festival han actuat noms molt coneguts com Quico el Celio o Sanjosex, però tots ells els podem veure en altres concerts i festivals. Aquest el que té d’especial és el marc, que no es limita a l’escenari pròpiament dit, sinó que s’estén a tota la plaça, perquè poden sortir cantautors als balcons, a les finestres o a qualsevol altre racó. I també, el fet que sigui la mateixa població de Riudaura, des de la canalla fins a gent gran, la que participi cantant les seves cançons tradicionals”.  

Garcia també explica que el repertori musical (el recollit al llibre i el que es podrà escoltar al festival) és molt variat: cançons religioses, infantils, del lleure i de la festa, relacionades amb les feines de la casa i del treball camp, que cantaven els homes quan feien la sega, o les dones mentre cosien mitjons a la fàbrica del poble)... “Cançons que van formar part de la quotidianitat del poble fins a mitjans del segle XX”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article