Notícia

L’ Ésdansa s’endinsa en els processos creatius

Ja es pot consultar el programa i comprar les entrades a la pàgina web del festival

Esbarts dansaires
L'Ésdansa 2019 se celebrarà a Les Preses (Garrotxa) entre el 19 i 25 d'agost.
L'Ésdansa 2019 se celebrarà a Les Preses (Garrotxa) entre el 19 i 25 d'agost.

Els amants de la dansa d’arrel tradicional tenen una cita ineludible a Les Preses (La Garrotxa), que acull la 37a edició del Festival Ésdansa entre el 19 i el 25 d’agost. L’edició d’enguany proposa endinsar-se en els processos creatius de la dansa, amb espais de residència per a companyies i artistes com Roberto Olivan, Laia Santanach (Premi Delfí Colomé) o Miquel Barcelona, on es produirà un intercanvi de coneixements i experiències tècniques i creatives a través de tallers i xerrades.

En aquest sentit, els espectadors podran gaudir de l’espectacle Socarrel, creat pel coreògraf Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l’artista electrònic Victor Ha i el quartet de veus occitanes Vox Bigerri. “Un projecte de fusió entre moviment, electrònica i polifonia tradicional, aspre i alhora nodridor com la pròpia terra que remou consciències a través de la idea del desarrelament d’un ésser humà cada cop més allunyat de la natura i dels seus orígens”, explica l’organització del festival. I també una proposta de revisió del ball tradicional del contrapàs, origen de la sardana, a partir de la dansa contemporània i la música electrònica de la mà de Laia Santanach a l’espectacle Àer. Un altre dels processos creatius que passaran pel Festival és l’espectacle La Resclosa, de la ballarina Núria Hontecillas i el músic Roger Andorrà. Aquests dos artistes, que van fer estada en residència l’any passat a l’Ésdansa presentaran el resultat de la seva recerca creativa a través de l’estrena d’un espectacle on el so de l’anomenada “electrogralla” torna lliure el moviment de la dansa tradicional i la regenera.

Però el Festival Ésdansa no es mira el melic i s’obre al món. Per això incorpora també propostes internacionals de gran nivell, i enguany porta danses de tres països: Guatemala, Tanzània i Oman. Aquests, juntament amb Equador, Corea del Sud i Armènia, compartiran protagonisme en una edició on les danses indígenes d’Amèrica del Sud i les cultures més desconegudes d’Orient prendran el protagonisme. I encara un altre plat fort pel que fa a la internacionalització del festival: es podran veure dues danses que són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat segons la UNESCO. Es tracta de la dansa Al-Bar’ah, d’Oman, i les danses Kochari d’Armènia. I en quin entorn es podran veure aquestes danses? Doncs en espais de primer nivell paisatgístic com el Clot de l’Infern o el Parc de Pedra Tosca, espais que remarquen la voluntat del Festival de fer interactuar l’espectador amb el paisatge.  

Per altra banda, l’Ésdansa continua apostant per la formació. Gairebé 200 hores en què els més petits s’endinsen en el món de la creació d’arrel i la dansa de forma divertida i amb una proposta formativa adaptada a la seva edat i necessitats, amb un marcat caràcter lúdic. En l’edició d’enguany, l’Ésdansa’t atorga el protagonisme als Seguicis de Tarragona i Reus, que amb la seva imatgeria i elements festius, compartiran tallers i espai escènic amb els balls internacionals.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article