Notícia

El tractament de la fusta de castanyer i del vímet, a la 7a edició del Fibrescampus

Se celebrarà a Mas de Barberans entre el 29 de juliol i l'1 d'agost

Patrimoni Immaterial
Imatge d'un cistell tradicional de Bèlgica
Imatge d'un cistell tradicional de Bèlgica | Fibrescampus

El desenvolupament econòmic i la preservació de patrimoni etnològic autòcton no són àmbits contradictoris, sinó complementaris. En tenim una bona demostració a Mas de Barberans, on el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma, inaugurat el maig de 2010, treballa per a construir un entorn sostenible des del reforçament de la identitat local.

Un dels grans aparadors del museu és el Fibrescampus, emmarcat en el programa de Campus de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Des del 2014, centenars de participants es desplacen a l'Ebre per a participar en els tallers sobre tècniques i materials relacionats amb les fibres vegetals. Una oportunitat única per a aprofundir en el treball de la pauma i explorar innovacions en aquesta mostra d'artesania tradicional.

La setena edició del Fibrescampus, prevista entre el 29 de juliol i l'1 d'agost, tindrà dos grans protagonistes. D'una banda, el tractament de la fusta del castanyer, molt utilitzada a Euskadi i Galícia. De la mà de Beatriz Unzueta i Lluís, els participants del Fibrescampus podran conèixer els usos més innovadors i tradicionals que té aquest material. Mentre que l'artesana basca explicarà com pot ser útil per a fer atractives fundes d'ordinadors pòrtils, Grau ensenyarà com serveix per a fer cistells tradicionals a la zona gallega de Lemos.

El segon protagonista del Fibrescampus 2019 serà el vímet. Com en el cas de la fusta de castanyer, també es mostraran les tècniques més antigues i contemporànies que ofereix el material. En aquest cas, les professores aportaran una visió internacional. Lieve Lieckens i Jette Mellegren explicaran respectivament com es fan un cistell tradicional de vímet i com se n'utilitza l'escorça per  crear peces contemporànies en dues i tres dimensions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article