Notícia

La nova edició del JotaCampus confirma la bona salut de la jota

L’escola d'estiu de la jota que dirigeix Quico el Célio s’inaugura el 22 de juliol

Música tradicional
La nova edició de JotaCampus confirma la bona salut de la jota
La nova edició de JotaCampus confirma la bona salut de la jota

La setmana del 22 al 26 de juliol, Quico el Célio i Joana Gomila canviaran per uns dies l’escenari per les aules. Ells seran dos dels professors de la nova edició del JotaCampus, l’escola d’Estiu de la jota, la música d’arrel i la cultura popular a Catalunya que se celebra al Poble Nou del Delta, amb l’objectiu de difondre i reivindicar aquest gènere, però també de compartir i gaudir de la música, de la gent i del paisatge de les terres de l’Ebre.

La Jota, cantada, tocada o ballada, tornarà a ser l’eix central d’aquesta escola de l’Aula de Músiques de la Terra, que arriba a la seva vuitena edició, confirmant l’interès i bona salut d’aquest gènere que fa uns anys vivia un cert “acomplexament” perquè es veia com una influència veïnal de l'Aragó. El campus aposta per una oferta àmplia i de qualitat, que va des de la conservació de les disciplines bàsiques fins a la innovació, que ajuden a treballar en el cant i el ball de la jota i aporten noves eines.

Artur Gaya (Quico el Célio), organitzador del campus, explica que “la fórmula de l’escola es basa en tenir un equip de professors molt format i habitual”, amb cursos consolidats. Entre ells estaran Cati Plana, que impartirà un curs sobre acordió diatònic, o Francesc Tomàs ‘Panxito’, amb la proposta “Tenim molta corda”). El mateix Artur Gaya impartirà una formació sobre cant popular, compartint experiències amb la cantant Joana Gomila, que ha explorat la tradició de la música mallorquina i també del Brasil.

També hi haurà formació sobre la jota ballada, en la seva forma més tradicional, amb Josep Garcia, i en la seva forma més festiva, amb Anna Bastida, qui donarà les claus per fer una jota creativa a partir de les tècniques de la dansa contemporània, com l'expressió corporal, la improvisació i la creació.

A més de la formació pròpiament musical, el campus proposa també iniciatives que conviden a descobrir el paisatge i el territori del Delta de l’Ebre, amb visites guiades al Delta amb l’expert Josep Polet, o també el curs sobre teatralitzar la tradició, amb l’actor aragonès Jesús Pescador. Gaya explica que també paral·lelament als cursos i tallers, hi haurà un programa d’activitats extraordinàries, “amb propostes d’oci per compartir amb els veïns del poble, com un Cabaret Folk, on tots els mestres oferiran el seu art, una nit de l’alumnat, on els participants donaran a conèixer les seves activitats, i un concurs de jocs tradicionals, com les bitlles i la morra”.

El campus està pensat per unes 60 persones. Gaya explica que aquest es considera “el número òptim per les instal·lacions actual i per tal de mantenir el bon contacte entre el mestre l’alumnat i la gent del poble”. “Actualment no volem créixer més per no perdre aquesta mesura humana”.

Entre l’alumnat, hi ha alguns músics i artistes i ballarins, que volen milloren i conèixer noves experiències. També hi ha mestres, interessats a aprendre noves tècniques o eines per aplicar-les a classe. I també hi ha una bona part de persones arribades d’arreu del país, molts d’ells repetidors, que escullen aquests dies de vacances per combinar oci i formació.

Gaya considera que “la jota des de fa uns anys ja està reconeguda com un ball català, com la música per excel·lència d’un gran sud de Catalunya, de les quatre comarques de les Terres de l’Elbre i del Priorat, i molt connectada amb els Ports, el Baix Maestrat, el Matarranya d’Aragó, també amb les Illes Balears. A molts llocs la jota, cantada i ballada, mai ha deixat de ser viscuda, és un element festiu, que es comparteix a la festa”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article