Notícia

Temporada intensa de les colles de balls de diables tradicionals

Torredemberara, La Riera de Gaià, Vilanova i la Geltrú i la Llacuna són alguns municipis que representaran balls de diables

Diables i dimonis
Imatge del Ball de Diables de Tarragona
Imatge del Ball de Diables de Tarragona

La constitució de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya (CBDTC), el gener del 2017, ha servit per prestigiar una de les manifestacions de cultura popular més antigues documentades a Catalunya. Aquest estiu ens brindarà una nova prova del revifament que han viscut les colles que es dediquen a preservar els balls de diables tradicionals.

Diumenge 14 de juliol, Torredembarra acollirà una àmplia representació de les entitats associades a la CBDTC.  El correfoc de la Festa del Quadre de Santa Rosalia, a les 22:30h, comptarà amb la participació del Ball de Diables de Torredembarra com a colla amfitriona, i de totes les colles convidades per a l'ocasió: els Balls de Diables de Tarragona, El Vendrell i la Bisbal del Penedès, el Drac de Llorenç del Penedès i la Virgília de Torredembarra.

Riera de Gaià  és un altre poble on els diables es viuen amb molta intensitat. Durant la Festa Major del municipi tarragonès sortiran se'n podrà gaudir per partida doble: en el concorregut correfoc organitzat el 19 de juliol i també amb la representació dels Balls Parlats prevista per diumenge 21, que servirà com a cloenda del seguici popular.

Una altra localitat que respira tradició és Vilanova i la Geltrú. El correfoc que hi tindrà lloc el divendres 26 (22:30h), es preveu espectacular gràcies al concurs de nou colles: el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, el Ball de Diables de Tarragona, el Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, els Diables de la Collada de Sis Camins, les Diablesses de la Geltrú, la Colla de Diables Tronats de Mar, el Ball d'Enveja, el Drac de Vilanova i la Geltrú i el Quintifoc de Sant Quintí de Mediona.

Ja a principis d'agost, La Llacuna també demostrarà la seva estima pels diables tradicionals. En tres dies consecutius, el municipi anoienc celebrarà un correfoc (2 d'agost), una cercavila de Festa major amb el Ball de Diables de la Llacuna i el Ball de Diables de Tarragona, i una representació del Ball Parlat i recitat dels Versos Satírics a càrrec de la colla local.

Podeu veure el programa complet de totes aquestes representacions en el següent enllaç

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article