Notícia
La transformació de la societat, amb ulls de pagès
Des del 1988, el Museu de la Vida Rural és una referència en la preservació de la cultura agrícola
ReflexióPatrimoni ImmaterialGrans ciutats, noves tecnologies, indústries, grans edificis, autopistes... però el país és també una explotació ramadera, una vinya o un tractor. Catalunya és terra de contrastos, i és aquí on rau la seva riquesa paisatgística, cultural i social. Però el repartiment territorial és desigual, i el fet que bona part de la població visqui en zones urbanes sovint fa que el món rural sigui el gran desconegut al nostre país, per bé que és, alhora, un motor econòmic i cultural de primer ordre.
És en aquest context que el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, fundat el 1988 per la Fundació Carulla, s’ha convertit en un centre de referència de preservació de la memòria rural, que posa a debat els processos de transformació social des de l’òptica del món rural.
El museu conté un extens fons de peces en exposició permanent relacionades amb la societat, la cultura, l’agricultura, l’art i els oficis, elements que s’afegeixen a un patrimoni cultural, tecnològic, biològic, econòmic i paisatgístic en una xarxa complexa de valor incalculable. Tot plegat, a través d’una col·lecció dividida en dotze seccions, que inclouen gran varietat de peces i escenografies, amb suports audiovisuals. Els espais exteriors, l’arquitectura, les obres d’art i la programació d’activitats i exposicions temporals completen una experiència per a tots els públics que s’aprofita de manera diferent en cada etapa de la vida i en cada nova visita.
La proposta museística convida el visitat a analitzar la petjada de l’home en el territori i les relacions entre els seus habitants al llarg del temps, així com la transcendència de les accions que han de permetre acostar-nos a la plena sostenibilitat des de tots els punts de vista. I tot plegat, amb la intenció de transcendir les parets del museu i obrir-se a tota la societat: la col·lecció, les exposicions i activitats, els professionals i els espais del museu estan a disposició de les diverses comunitats educatives que visitin el museu o estiguin treballant en qualsevol projecte vinculat al món rural i a la sostenibilitat. Així, es tracten temes com l’agricultura, l’ecologia cultural, la cianotípia, els oficis rurals, l’aigua com el principal recurs natural, o el reciclatge, amb propostes molt enfocades a l’aprenentatge dels nens i adolescents i amb les noves tecnologies com a suport.
Vegeu un tast del museu en aquest enllaç:
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari
Atenció: com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Més informació
Associacionisme Bestiari i Imatgeria Cant coral Castells i Falcons Catifaires Diables i dimonis Esbarts dansaires Festes i festivals Gegants Joc Tradicional Música tradicional Pastorets Patrimoni Immaterial Pessebristes Puntaires Sardanes Societats musicals Teatre Trabucaires Tres tombs Reflexió
Segueix-nos
Connecta amb nosaltres