Notícia

Ebrefolk, cultura popular que cohesiona el territori

La 7a edició del festival se celebrarà a Móra d'Ebre i La Jana entre el 7 i l'11 d'agost

Música tradicional
Cartell promocional de la 7a edició de l'Ebrefolk
Cartell promocional de la 7a edició de l'Ebrefolk

Un any més, i ja en van set, el Campus de Música i Ball de les Terres de l'Ebre d'Ebrefolk arriba farcit de tallers vinculats a la música i la dansa d'arrel tradicional, combinant tradició amb innovació, formació i diversió. Tot plegat unint dues poblacions, Móra d’Ebre i La Jana, al País Valencià, amb activitats de tota mena entre els dies 11 i 14 de juliol. Organitzat per l’entitat Espai de So, l’Ebrefolk s’ha convertit en una eina potent per cohesionar el territori a través de la cultura popular.

Tal com expliquen els organitzadors, aquest festival és “un reflex d’allò que li ha ocorregut a moltes expressions de la cultura popular d’arrel tradicional a casa nostra: “Ens han arribat exhaustes i gairebé extintes a l’era actual de la globalització i, passat uns anys, han sigut motiu del redescobriment per una part de la societat, que s’ha emmirallat en elles com un producte de la seua idiosincràsia i, xino xano, han iniciat una nova revifalla embolcallada d’altres valors i funcions”. En aquest sentit, Les Terres de l’Ebre, del Maestrat i del Matarranya gaudeixen d’una cultura tradicional rica i diversa, que sovint ha esdevingut popular gràcies a la capacitat integradora de la cultura popular.

Què hi trobaran els assistents? Les rondalles, els bureos i el ball de plaça, el cant improvisat, les cançons de pandero, les jotes, fandangos i boleros... Entre els actes més destacats d’Ebrefolk 2019 hi ha la ronda pels carrers per Móra d’Ebre el dia 11, la trobada de versadors, que se celebrarà al castell de Móra d’Ebre el dia 12, i el bureo i el sopar del dia 13 a la plaça de Dalt de la capital de la Ribera d’Ebre. La conferència inaugural tindrà lloc el dia 11, a les 19.00h a La Llanterna, i anirà a càrrec de la Lídia de Mena, representant de l’entitat La Clavellinera.

L’associació Espai de So va néixer amb l’objectiu de difondre el patrimoni etnomusical de les terres banyades per l’Ebre i els seus afluents –un espai compartit per Aragó, Catalunya i el País Valencià– per mitjà de tallers, xarrades, actuacions musicals i exposicions al llarg de tres o quatre dies del mes de juliol a Móra d’Ebre. I actua amb una filosofia clara, protegir tot un patrimoni immaterial força fràgil, però alhora ampli i desconegut, que va molt més enllà de la jota. Per aquesta raó l’entitat vol consolidar amb festivals com l’Ebrefolk “els punts de trobada per a l’aprenentatge, l’intercanvi i la difusió de coneixements, la interrelació, la convivència i el treball de grup en un entorn privilegiat del territori catalanoparlant”.

En aquest enllaç podeu veure el vídeo promocional del festival

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article