Notícia

La II Viquimarató de refranys portarà el patrimoni etnolingüístic a la xarxa

L’activitat, oberta i gratuïta, serà l’11 de juliol, a l’edifici de la Filmoteca de Barcelona

Patrimoni Immaterial
La II Viquimarató de refranys portarà el patrimoni etnolingüístic a la xarxa
La II Viquimarató de refranys portarà el patrimoni etnolingüístic a la xarxa

Qui no ha sentit mai a casa o al carrer una dita popular com a resposta a alguna situació quotidiana? Hi ha més dies que llonganisses, més val sol que mal acompanyat, feta la llei, feta la trampa... són, segons un estudi fet a partir d’un miler d’enquestes, els refranys populars més utilitzats pels catalans, com qui paga mana, o a poc a poc i bona lletra. En la nostra llengua hi ha milers de refranys i dites populars que es mantenen al llarg del temps o que es versionen per respondre als moments actuals, però que en tot cas, acostumen a passar de generació en generació com a tradició oral.

Per tal que tot aquest llegat etnolingüístic no es perdi, el proper 11 de juliol se celebrarà la II Viquimarató de refranys, amb l’objectiu d’introduir refranys i dites popular a Viquidites, a través de la consulta de les obres bibliogràfiques recollides al Centre de Documentació de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. És l'única viquimarató d'aquest tipus a nivell mundial i dóna continuïtat al projecte endegat el 2017, en què es van introduir prop de 400 noves referències.

En aquesta segona edició es treballaran els volums del Costumari Català de Joan Amades i diversos fons reservats, com ara els 8 volums del Diccionari Aguiló, el qual també va col·laborar en el recull paremiològic de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

La cita és de 9.30h a 14h al Centre de Documentació de Cultura Popular (l'edifici de la Filmoteca, Plaça de Salvador Seguí, 1-9, Barcelona) i està organitzada per l’associació Amical Wikimedia, amb el suport de la Generalitat i l’associació Joan Amades. Prèvia a l’edició dels continguts, el reconegut paremiòleg, bloguer i lingüista català Víctor Pàmies, autor de diversos llibres sobre refranys, farà una sessió introductòria acadèmica sobre les obres tractades. La resta de la sessió anirà a càrrec d’en Xavier Dengra, administrador de Viquidites i membre d’Amical Wikimedia i, també, de Marcos Yáñez, responsable del Centre de Documentació de Cultura Popular; Quim Mañós, responsable de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana i d’Antoni Serés responsable de l’Arxiu de la Direcció General de Cultura Popular i membre de l’Associació Cultural Joan Amades.

L’acte és obert i gratuït: només és necessària la inscripció a comunicacio@wikimedia.cat i només cal dur portàtil o tauleta.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article